Kilchoman Loch Gruinart (2020) 46%

All whisky som produceras runt om i världen når av förklarliga skäl inte alltid hit bort till oss i Norden och där Kilchoman Loch Gruinart är just en sådan. Kilchoman Loch Gruinart (2020) 46% är singlemalt som har lagrats på Ex-Bourbon-, Oloroso & PX Sherry-fat (50 ppm) och som lanserades för den franska supermarket-kedjan Auchan och där man använt sig av något yngre sprit än till Machir Bay and Sanaig.

Jag vet inte hur långt bort man i dag måste söka sig för att möjligen kunna hitta denna nånstans men där jag i alla fall (och tack vare fantastiska internätet) har lyckats få fatt på en sample för att i alla fall kunna få provsmaka på den. (Stort tack till dig TTO för, jobbet, möjligheten och för ännu en snygg etikett!)

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample till freddeboos-bloggen.

Kilchoman Loch Gruinart (2020) 46%
 
 WHISKY: Kilchoman Loch Gruinart (2020) 46%
 STYRKA: 46%  ÅR: 2020 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: ca. 500 kr
 DESTILLERI: Kilchoman  SB-ART NR: 
 PRODUCENT: Kilchoman  LEVERANTÖR: Kilchoman
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-Bourbon, Oloroso & PX Sherry Casks, 50 ppm, Non-chill filtered, Natural Colour
 
Mina omdömen: Kilchoman Loch Gruinart (2020) 46%

Kilchoman Loch Gruinart (2020) 46%DOFT: Ganska intensiv och kraftfull rökighet som även drar lite åt apelsinhållet! Det här var intressant och där även hintar av päron kan anas tillsammans med lite bbq-sås.

SMAK: Smakmässigt inte fullt så dominant inledningsvis men där den dova rökigheten snart tar befälet och där det även finns en viss torvighet. Med en lite spritig och ungdomlig touch, kan tilläggas.

ESMAK: Lång, dov och rökig eftersmak som dock saknar lite av sin inledande fyllighet och blir något tamare i slutfinishen som även blir lite torrare. Och där även en viss ungdomlighet fortfarande bryter igenom lite grann. 

HELHET: En ganska ung och något rå whisky som dock har hög potential och med riktigt trevliga ”Islay”-inslag ifråga om rökigheten. Och som i alla fall försöker att gå på djupet även om den kanske inte riktig fullt ut lyckas med det. Gillar rökkaraktären och torvigheten som är ganska tydliga tillsammans med bourbon-fatinslaget men där jag tycker man får leta lite mer efter Oloroso & PX Sherry-influenserna.

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00

Notering: 230116, (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 16 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *