BenRiach 12 Heredotus Fumosis (46%, Peated PX Finish)

Då jag är ett peat-freak så drar sig självklart en rubrik som denna till sig mitt absoluta intresse… Att denna whisky förutom att ha ordet ”Peated” i själva namnet sen har en slutfinish av Pedro Ximenez Sherry-fat gör mig ännu mer exalterad och förväntansfull! 🙂 🙂

”Heredotus Fumosus” (som på latin betyder “Smoky Sherry”) är strikt begränsad och endast finns tillgänglig med bara 3180 flaskor över hela världen. Givetvis så har denna ej några färgtillsatser och är ej heller kylfiltrerad.

Benriach 12 Heredotus Fumosis (46%, Peated PX Finish)

Region:Speyside, Styrka: 46%, Pris: ca 340 kr (utlandet)  SB-nr: (ej)

MITT BETYG: 17,25 av 20,00

DOFT/UTSEENDE: (4,25) Wow! Här vill min näsa stanna länge… härlig doft av rökig torv-sötma, lite citrus, dova mörka toner av trä. (visste man inte bättre skulle man kunna tro att detta är en Islay…) 

SMAK: (4,50) Att kalla detta för en ”rökig sherry-whisky” är kanske att ta i då de förväntade tongångarna ifrån PX-faten är ganska små. Men vad gör det, då whiskyn i övrigt smakar himmelskt gott och där svartpeppar och den rökiga, söta torven tillsammans bildar en smakpalett som är helt fantastisk och där en liten underton av vanilj kan skönjas! Ganska komplex, mjuk med mörka, dova röktoner.

EFTERSMAK: (4,00) Även eftersmaken är påtagligt smakrik och innehåller en hel del söta, röka nyanser och är  lång. Mycket mer rök än sherry, som knappt känns alls mot slutet där det istället finns lite mera krydda!  

HELHET: (4,50) Detta är en av de bästa BenRiacher jag hittills har smakat! Tänkte först sätta 4,25 som delpoäng för helheten på denna suveräna whisky men då denna säljs, om än i begränsad omfattning för endast ca 340 kr(!!) som ju är helt ofattbart så får den därför +0,25 till. Hade det även smugit sig med lite smaker av tång och havssalt, ”á la Islay-style” så hade den kunnat få full pott! 🙂

Notering: 121008, Privat smakad sample, (FAN)

Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 28 times, 1 visits today)

3 svar på ”BenRiach 12 Heredotus Fumosis (46%, Peated PX Finish)”

  1. Kul att du gillade den! Sj blev jag lite besviken på den hade förväntat mig mer.

    Beror kanske på att jag hade för höga förväntningar på den eller att vi provade mycket bättre whisky tillsammans med den så den upplevdes sämre än den kanske var :-\

    1. Kan hända du gick in med lite för stora förhoppningar om påtaglig sherry-karaktär… Det gjorde jag själv lite grann, men jag fick ju det bästa av två världar när den var så pass rökig, vilket jag ju gillar! 🙂

      Har själv också några sådan sorter som jag egentligen skulle vilja prova om då just de omgivande andra sorterna har varit väldigt bra eller haft en karaktär som kanske tagit ner den aktuella sorten i fråga något… (Yamazaki 18 och Glendronach 15 Revival är två exempel)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *