BenRiach 17 yo, Pedro Ximénez Sherry Wood Finish, 46%

Även om alla whiskytillverkare självklart har sin egen stil så brukar whisky ifrån BenRiach-destilleriet ibland i whiskykretsar sägas kunna stå ut lite grann och ha en helt egen spritkaraktär som kan vara ganska ”lätt” att identifiera och känna igen. (Att blindprova whisky är ett bra sätt att lära sig, utforska och kunna upptäcka alla dess beståndsdelar –  att sedan kunna sätt ord på det man känner och smakar, det är en helt annan historia och kan vara precis lika svårt!).

Igår smakades det för egen del en privat införskaffad sample-3a på en 17-åring ifrån detta Speyside-destilleriet. En sherrywhisky som först har mognat på av amerikanska ekfat och som sedan avslutats i Pedro Ximénez-fat. Whiskyn är inte varken färgjusterad eller kylfiltrerad, dock nedvattnad till 46%.

BenRiach 17 yo,  Pedro Ximénez Sherry Wood Finish, 46%

 WHISKY: BenRiach 17 yo, Pedro Ximénez Sherry Wood Finish
 STYRKA: 46%  ÅR:  2016 ÅLDER: 17 yo
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: 849 kr
 DESTILLERI: BenRiach  SB-ART NR:
 BUTELJERARE: BenRiach  LEVERANTÖR: BenRiach
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Pedro Ximénez Sherry Casks Finish
Mina omdömen: BenRiach 17 yo, Pedro Ximénez Sherry Wood Finish, 46%

BenRiach 17 yo, Pedro Ximénez Sherry Wood Finish, 46%DOFT: Denna läckert Mahognyfärgade whisky avger goda sherrynyanser att sniffa länge på. Förutom dadlar, sultanrussin och cederträ finns här även en ganska stor portion choklad att njuta av samt en tydlig pepprighet som sätter lite piff.

SMAK: Mjuk sherrysötma i god kombination med lite ettrigare ekighet som även den har en del peppartoner i sig. Jag gillar detta och de lite kolakrämiga inslagen.

ESMAK: Ganska lång med både ett svagt torrbeskt inslag men också med betydligt sötare nyanser som också de kommer ifrån sherrylagringen och där det även här finns en pepprighet ifrån fatet. 

HELHET: Riktigt god och trevlig sherrywhisky som gärna smakas igen! Mer sherrysöt än chokladbesk i smaken och med en ganska mjuk munkänsla. 46% i alkolstyrka är fullt tillräckligt… men samtidigt blir man ju lite nyfiken på hur gissningsvis mycket mer en fatstyrkestark version hade smakat. 

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

Notering: 210316, Sample

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 56 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *