Port Ellen 1982 (43%) Gordon & MacPhail

Så hade det då igår äntligen(!) blivit dags att ihop med en whiskypolare få plocka fram en whisky som vi har gemensam vårdnad om och känna lite på en av de mest omtalade whiskysorterna i världen och som är en whisky som bara blir svårare och svårare att få tag på, nämligen Port Ellen! 😀

Det gamla destilleriet är dessutom nedlagt och rivet (förutom en lagerlokal) och kommer därför aldrig att återuppstå och detta hjälper förstås till att trissa upp priserna även hos de oberoende buteljerarna och där man i dagsläget får punga ut med dryga 2.000 kr om man väljer att inhandla denna omtalade whiskyn i Sverige.
(whisky sägs ju dock aldrig kunna bli för dyr, bara mer eller mindre prisvärd…)

Port Ellen 1982 Gordon & MacPhail

Region: Islay, Styrka: 43%, Pris: ca 1.850 kr, (utlandet)

MITT BETYG: 16,75 av 20,00

DOFT/UTSEENDE: (4.25) Wow! Fruktiga dofter tillsammans med rök slår emot en när man närmar sig med näsan… citrus och askan känns direkt igen men den är överraskande mycket mer fruktig i sin framtoning än vad som på förhand har förväntats. 🙂

SMAK: (4.25) Tonerna av rök, aska och fruktaromer bildar en mycket trevlig smakpalett där även lite kryddig chili kan anas ihop med torvnyanserna. Just denna whiskyn har legat på återfyllda sherry-fat men tycker den smakmässigt drar mera åt ekfats-hållet. Röken känns lite askigt torr och är inte jättesöt.

EFTERSMAK: (4.25) Lång och med mycket smak av frukt även i eftersmaken tillsammans med en trevlig rök!

HELHET: (4.00) Överraskande mycket fruktig rökwhisky som smakar bättre och mycket mera utan att vattnas. Avnjutes gärna långsamt och vinner på att få stå till sig då den öppnar upp sig lite mera… Lite högre alkoholhalt och med något större inslag av sherryfaten hade för min del varit önskvärt.

Prisvärd? (1850 kr/30 år =  62 kr/år) Kanske inte känns som den absolut bästa Islay-whiskyn som jag hittills har testat men helt otroligt kul och intressant att få smaka på en så här pass gammal och mytomspunnen whisky! Att man sen får pröjsa några kronor extra för att det är en Port Ellen känns då ganska överkomligt… 😉

Notering: 121102, (FAN/HGU)


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 34 times, 1 visits today)

4 svar på ”Port Ellen 1982 (43%) Gordon & MacPhail”

 1. Trevligt med en ”Ellen” vilket år tappades den på flaska?
  Har provat PE 1982-2010 CC G&MP 43% och tyckte den var riktigt fin på 91p…

  Prisvärt?
  Ja en PE är alltid en PE 😉

  1. Vi tyckte den var överraskande fruktig! 🙂

   PE 1982-2009 CC G&MP 43%
   Distilled in 1982 ~ Bottled in 2009 Connoisseurs Choice
   Nose: Peaty with some citrus notes.
   Palete: Delicate ash and fruity.
   Body: Balanced.
   Finish: Peat Smoke with a spicy edge.
   Cask Type: Refill Sherry Casks.

  2. Och jag har mandat att samples-byta mot 2 st 3:or med dig Markus om det är så att du möjligen har nått stående som kan matcha och om du är intresserad… 😉 Gärna mot annan PE!

 2. Lägger ut en liten förfrågan om ett ev. samplesbyte av denna PE mot nån annan PE och om det finns någon av Er bloggbesökare här som kanske är sugen på att kunna få testa på ännu en version av denna omtalade whisky?

  Då jag har delad vårdnad om denna så är bytes-upplägget/förslaget tänkt enligt följande:
  Du får 6 cl av oss av denna i byte mot två st 3:or av din PE

  Sugen? Kontakta mig/oss gärna för vidare diskussion och om ev. bytesförslag… (eller använd kommentars-funktionen här på sidan)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *