Port Askaig 17 45,8% (x2)

Igår var jag på besök hos en whiskyvän där det kom att smakas två riktigt trevliga Islay-whiskys och jag börjar med att här presentera mina smaknötter för den yngsta först. 😉

Port Askaig 17

Region: Islay, Styrka: 45,8%, Pris: ca 645 kr, (utlandet)

MITT BETYG: 16,60 (16,50, 16,75) av 20,00

DOFT/UTSEENDE: (4.00) När man doppar näsan i denna känner man först lite lätta, fruktiga aromer som blandas med rök. Trevlig doft om än lite svag.

SMAK: (4.25) Smaken känns också fruktigt lätt till en början för att sedan hinnas ikapp av röktonerna som långsamt kommer smygandes bakifrån och som fyller upp munhålan med en mycket god smak där även lite sötare honungs-aromer känns. Även om det känns att detta är en rökwhisky ifrån Islay så känns den inte så ”brutal”-rökig, smakmässigt sett.

EFTERSMAK: (4.25) Eftersmaken är medellång även om de lite torra ask-rökiga tonerna hänger sig fast i halsen ett lite längre tag och där lite citrus mot sluttampen kan anas.

HELHET: (4.00) En lätt och härligt balanserad rökwhisky med Islay-karaktär där även en del fruktaromer tillåts att komma fram. 🙂

Notering: 121102, (HGU)
Notering: 130315, AWC-sample (HGU)


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 7 times, 1 visits today)

4 svar på ”Port Askaig 17 45,8% (x2)”

 1. Detta är en av sorterna jag varit lite nyfiken på.. verkar fortfarande ganska intressant.

 2. Tycker jag definitivt du skall satsa på! (kan tyvärr dock ej erbjuda dig nån sample av denna då flaskan inte var min)

  En av de något ”lättare” Islay-whiskysorterna som jag hittills har smakat och med en inte riktigt så brutal-rökig karaktär skulle jag sammanfattningsvis vilja säga…

  Har sett att 19 och 25 går att få tag på via SB…

  1. Enl ryktena och med tanke på namnet så är det väll Caol Ila i flaskorna?

   Men det kan ju vara gott för det… om man gillar rök förståss 😉

   1. Caol Ila Light… 😉 Ja, det ligger väl nära till hands att tänka sig det men jag tycker ändå dom ligger ganska långt ifrån varandra både rök- och smakmässigt.

    Port Askaig’en känns bra mycket klenare men ändå med en välbalanserad finess, lite mildare rök och den är inte riktigt så oljigt fet.

    Själv håller jag Caol Ila snäppet bättre. Har inte haft möjlighet att testa deras Caol Ila Unpeated ännu men den kanske ligger lite närmare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *