Laphroaig QA Cask, 40% (x2)

Hade i helgen ett par goda vänner med familjer hemma på en liten kvällsbjudning och där gubbarna ifråga har ett gott öga till rökig Islay-whisky. Att sippa på lite whisky efter maten är ju alltid gott och bland annat drogs det korken ur två nyheter ifrån Laphroiags sortiment i form av Cairdeas 2013 Port Wood Edititon och QA Cask.

QA Cask är en taxfree-version som har tagits fram och lagrats på bourbonfat och sedan tappats om till nya, amerikanska fat av vit ek (Quercus Alba) som inte är förkolnade och som är tappats vid 40%. Nu var ju detta som sagt inte frågan om en ren whiskyafton men då denna inte finns i min egen ägo så togs givetvis chansen att försöka lägga lite smaknoteringar på minnet utifall man inte skulle råka dyka på den igen… (chansen finns nog att den ev. kan dyka upp vid en framtida och kommande AWC-provning, men man vet ju aldrig)

laphroaig_qa_cask laffelogo

 WHISKY:  Laphroaig QA Cask
 STYRKA:  40%  ÅR: 2013  ÅLDER: –
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: ca 450kr
 PRODUCENT:  Laphroaig 
 LEVERANTÖR:  Laphroaig

 

DOFT: 4,00 Lite sötaktig ekdoft med det karaktäristiska inslaget av rökiga fenoler (kolföreningar) och en del creosot. Anar  mycket svaga, nästan obefintliga citrustoner i bakgrunden.

SMAK: 4.00 Första intrycket gör mig nästan förbannad…  Smaken känns urvattnad och lite blaskig och man undrar varför i h-vete man har buteljerat denna till endast 40%:) När det värsta av chocken har lagt sig och man lyckas samla ihop smakerna och sinnet igen så hittar man en del goda inslag av söt vanilj, lite havsvatten, rökig torv och kryddpeppar. 

ESMAK: 3,75 Även om styrkan är i klenast laget så har den ändå ganska rökiga eftertoner och där kryddpepparn hjälper till att förlänga och upprätthålla smaken en längre stund.

HELHET: 4,25 Överlag känns detta som en något klen nybörjar-laffe och med lite tillbakahållen rökighet. Bortser man i från detta och går lite djupare så kan man hitta riktigt goda och trevliga smaker ifrån ekfaten och där den genomgående vaniljtonen är riktigt god att suga på en stund. Lite mera understöd ifrån rökigheten hade varit önskvärt men där de söta fenoltonerna ändå håller bra klass och som tillsammans med ett literpris på under 500-lappen ändå får ses som fullt godkänt. 

Ev. kommentar: Då denna whisky smakades tillsammans ihop med några andra rökiga Islay-sorter och ”ej under helt reglerade och ordinära whiskyprovningsformer” så skall detta betyg tas med en viss nypa salt… (hoppas dock få chans att kunna återprova denna lite närmare igen inom en snar framtid! För full rättvisa och för den ovan nämnda Cairdeasen som jag själv är ägare utav så tänker jag göra en mer reguljär provsmakning av denna innan jag lägger ut mitt betyg här på bloggen. Den nyfikne ombedes därför att återkomma!) 

laffeqacaskTOTALPOÄNG: 15,50 (16,00, 15,00)

Notering: 131025, AWC – Event #14 (AFR)
Notering: 130914, AFR

[Musiktips:]


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 37 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *