Laphroaig Càirdeas 2021 (Feis Ile) Pedro Ximenez Cask 58,9%

Laphroaig har länge tillhört favoriterna när det kommer till Islay-whisky och även om jag inte alltid har råd (eller tid, eller ibland rent utav minnet med mig) när det släpps heavilypeat’ade godsaker så brukar det oftast på ett eller annat sätt gå att få tag på i alla fall ett smakprov nånstans. Ibland via den oftast fantastiska och trevliga whiskycommunityn som finns på nätet eller nån annan nära (whisky)vän som kanske haft lyckan med sig och kunnat nypa nån flaska. 

Càirdeas heter en begränsad utgåva som ges ut en gång om året ifrån destilleriet för ’Friends of Laphroaig’ och andra vänner (“Càirdeas” in Gaelic) i övrigt och som brukar dyka upp till försäljning lagom kring den årliga whiskyfestivalen Feis Ile på ön Islay.

Senaste utgåvan 2021 är en Pedro Ximenez Cask-lagrad sherryhistoria utan åldersangivelse (NAS) och som släpptes i en upplaga av 32000 flaskor och där jag i denna gången valt att jaga reda på ett sampleprov till att börja med. Är den tillräckligt intressant och god finns ju alltid möjligeten att kanske kunna hitta den nånstans i andra hand, för att kunna inköpas och ställa på whiskyhyllan.

Drömmen lever fortfarande också att kanske nån dag kunna få besöka min ”square foot” av Islay! 🙂

(Detta är en bloggpost som bygger på en helt egen införskaffad sample-3a att kunna smaka på)

Laphroaig Càirdeas 2021 (Feis Ile) Pedro Ximenez Cask 58,9%
 WHISKY: Laphroaig Càirdeas 2021
 STYRKA: 58,9%  ÅR:  2021 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: €118.76
 DESTILLERI: Laphroaig  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Laphroaig  LEVERANTÖR: Laphroaig
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Pedro Ximénez Cask, Cask Strength # of btl: 32000 st

 

Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas 2021 (Feis Ile) Pedro Ximenez Cask 58,9%

DOFT: 4,25 Syrlig rökighet i inlindad i en torr sherrynot, grillad bacon, toffékola, torkat läder och lite skoputsmedel. Lite sälta anas också tillsammans med mörka bär. En riktig fröjd för både öga och snok! Med framväxande liten tjärton.

SMAK: 4,50 Lite mer torvig rökighet bjuder smaken på och där man ganska snabbt får en hel del PX sherry-nyanser att jobba med och njuta utav. Fortfarande lite sursyrlig rökighet som inte är jättebrutal utan lite grapefruktsaktig nästan med lite torrare läderinslag och mörka bär. Även här hittar jag en tjärton men som är lite grann gömd i bakgrunden och ligger och lurar.

ESMAK: 4,00 Lite sötare sherrytoner som bryts av mot de underliggande och dovare torvrökiga inslagen. Syrliga röda vinbär som ger lite kontrast mot det torkade lite sträva lädret och som tynar långsamt bort.

HELHET: 4,25 Detta är ingen rökbomb i vanlig Laphroaig-anda utan en lite mer sofistikerad smakupplevelse där px sherry-lagringen har gett whiskyn ett ganska rejält avtryck. Här finns en ganska stor sursyrlighet med lite torrare sherrynyanser som även har en liten strävhet i sig, Riktigt gott och lite utmanade whisky där det finns en del underliggande nyanser att upptäcka och suga på. 

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

Notering: 220108, Sample (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.