Laphroaig Càirdeas 2021 (Feis Ile) Pedro Ximenez Cask 58,9% (X2)

Denna PX-lagrade Laphroaig Càirdeas ifrån 2021 smakades redan tidigt av årets början och där den som väntat föll i god jord hos mig… för vem älskar inte sherry och rök?! 😉

Det råkade också bli en återprovning av den nu under hösten när den helt magiska vertikalprovningen av alla utgåvor av Laphroaig Càirdeas kom att avsmakas tillsammans med en annan medlem (HGU) ifrån Amnehärad´s Whisky Club.

Detta är en whiskypost baserad på en privat införskaffad sample.

Laphroaig Càirdeas 2021 (Feis Ile) Pedro Ximenez Cask 58,9%
 WHISKY: Laphroaig Càirdeas 2021
 STYRKA: 58,9%  ÅR:  2021 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: €118.76
 DESTILLERI: Laphroaig  SB-ART NR:
 PRODUCENT: Laphroaig  LEVERANTÖR: Laphroaig
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Pedro Ximénez Cask, Cask Strength # of btl: 32000 st
 
Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas 2021 (Pedro Ximénez Finish) 58,9%

Laphroaig Càirdeas 2021 (Pedro Ximénez Finish) 58,9%DOFT: Underbart och läckert PX-färgad whisky som har en inbjudande doft av lätt BBQ-rök och där man också anar en träfatighet i botten. Med viss sherrysötma och lite läderskärp.

SMAK: Ännu mer röktryck kommer fram i smaken och där den goda sherrysötman skapar en riktigt trevlig kombo tillsammans med inslag av mörka, torkade vindruvor (russin, dadlar, plommon).

ESMAK: Lång och kvarhängande och där sherrysötman har ett dubbelt övertag över den lilla fatbeskan och den ganska låga sherrysträvheten som också finns här. Finns även en lättare kryddighet av svartpeppar/ingefära och som kommer litegrann underifrån.

HELHET: En riktig långnjutarwhisky som man kan sitta och mysa med under lång tid och samtidigt hitta nya och återkommande dofter och smaker. Mycket njutbart och där mitt personliga enda lilla minus handlar om den goda och sötsotiga rökigheten som man bara vill ha ännu mera utav.

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

Notering: Hösten -22, Laphroaig Càirdeas – Vertikalprovning – (2008 – 2022), AWC

2008   2009   2010   2011   2012  
Laphroaig Càirdeas 2008 (Feis Ile) 55%   Laphroaig Càirdeas 2009 12 yo 57,5%   Laphroaig Càirdeas 2010 Master Edition (Hogsheads Ex-Bourbon Casks) 57,3%   Laphroaig Càirdeas 2011 Ileach Edition (Ex-Bourbon Makers Mark Casks) 8 yo 50,5%   Laphroaig Cairdeas Origin, 51,2% (For Friends Of Laphroaig 2012) (x2)  
2013   2014   2015   2016   2017  
Laphroaig Càirdeas 2013 (Port Wood Finish) 53,1%   Laphroaig Càirdeas 2014 (1st Fill Bourbon Casks Amontillado Hogsheads) 51,4%        
2018   2019   2020   2021   2022  
Laphroaig Càirdeas 2018 (Fino Cask Finish) 51,8%   Laphroaig Càirdeas 2019 Triple Wood (Ex-Bourbon, Quarter and Oloroso Sherry Casks) 59,5%     Laphroaig Càirdeas 2021 (Pedro Ximénez Finish) 58,9%   Laphroaig Càirdeas 2022 Warehouse 1 (1st Fill Maker’s Mark Bourbon) 52,2%  

 


 

Laphroaig har länge tillhört favoriterna när det kommer till Islay-whisky och även om jag inte alltid har råd (eller tid, eller ibland rent utav minnet med mig) när det släpps heavilypeat’ade godsaker så brukar det oftast på ett eller annat sätt gå att få tag på i alla fall ett smakprov nånstans. Ibland via den oftast fantastiska och trevliga whiskycommunityn som finns på nätet eller nån annan nära (whisky)vän som kanske haft lyckan med sig och kunnat nypa nån flaska. 

Càirdeas heter en begränsad utgåva som ges ut en gång om året ifrån destilleriet för ’Friends of Laphroaig’ och andra vänner (“Càirdeas” in Gaelic) i övrigt och som brukar dyka upp till försäljning lagom kring den årliga whiskyfestivalen Feis Ile på ön Islay.

Senaste utgåvan 2021 är en Pedro Ximenez Cask-lagrad sherryhistoria utan åldersangivelse (NAS) och som släpptes i en upplaga av 32000 flaskor och där jag i denna gången valt att jaga reda på ett sampleprov till att börja med. Är den tillräckligt intressant och god finns ju alltid möjligeten att kanske kunna hitta den nånstans i andra hand, för att kunna inköpas och ställa på whiskyhyllan.

Drömmen lever fortfarande också att kanske nån dag kunna få besöka min ”square foot” av Islay! 🙂

(Detta är en bloggpost som bygger på en helt egen införskaffad sample-3a att kunna smaka på)

Mina omdömen: Laphroaig Càirdeas 2021 (Feis Ile) Pedro Ximenez Cask 58,9%

DOFT: 4,25 Syrlig rökighet i inlindad i en torr sherrynot, grillad bacon, toffékola, torkat läder och lite skoputsmedel. Lite sälta anas också tillsammans med mörka bär. En riktig fröjd för både öga och snok! Med framväxande liten tjärton.

SMAK: 4,50 Lite mer torvig rökighet bjuder smaken på och där man ganska snabbt får en hel del PX sherry-nyanser att jobba med och njuta utav. Fortfarande lite sursyrlig rökighet som inte är jättebrutal utan lite grapefruktsaktig nästan med lite torrare läderinslag och mörka bär. Även här hittar jag en tjärton men som är lite grann gömd i bakgrunden och ligger och lurar.

ESMAK: 4,00 Lite sötare sherrytoner som bryts av mot de underliggande och dovare torvrökiga inslagen. Syrliga röda vinbär som ger lite kontrast mot det torkade lite sträva lädret och som tynar långsamt bort.

HELHET: 4,25 Detta är ingen rökbomb i vanlig Laphroaig-anda utan en lite mer sofistikerad smakupplevelse där px sherry-lagringen har gett whiskyn ett ganska rejält avtryck. Här finns en ganska stor sursyrlighet med lite torrare sherrynyanser som även har en liten strävhet i sig, Riktigt gott och lite utmanade whisky där det finns en del underliggande nyanser att upptäcka och suga på. 

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

Notering: 220108, Sample (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 99 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *