Jura Prophecy 46% (x2)

I början av veckan kom det in ett paket här på högkvarteret för freddeboos.se-bloggen och som jag faktiskt visste om och har sett fram emot lite då jag på förhand visste innehållet. Innehållet i paketet är en whisky vid namn Jura Prophecy och som släpptes den 1 september på SB och som jag fått ett smakprov på. Prophecy blir en del av Systembolagets ordinarie sortiment och kommer att finnas tillgänglig i samtliga Systembolagets butiker.

log_prettoAtt sen den antagna ”samplesstorleken” hade ökat på ifrån några cl till hela 70 cl får väl anses som en ren jättebonus och som det givetvis bara är att bocka och tacka generösa avsändaren [pretto] för! 🙂 (se fler varuprover/samples)

Själva ön Jura ingår i ögruppen Hebriderna på Skottlands västkust och där finns bara en väg, en pub och ett destilleri. Destilleriet startade 1810 och är idag en del av Whyte & Mackays varumärkesportfölj.

Edit: Denna smakades och betygsattes en andra gång vid vårt 17:e event med AWC i februari 2015…

jura_prophecy
 WHISKY:  Jura Prophecy
 STYRKA:  46%  ÅR: 2014  ÅLDER: –
 REGION:  Isle of Jura  TYP: Single Malt  PRIS: 499 kr
 DESTILLERI:  Jura  SB-ART NR:   470
 PRODUCENT:  Whyte & Mackays  LEVERANTÖR:  Arcus Sweden AB

 

DOFT: (4,00 p) Svagt rökig ton med en inbakad kanelstång, lite anis och några torkade tobaksblad. Doftar gott och inbjudande!

SMAK: (3,75 p) Smaken är först ganska kraftfull och där kanelkryddan är ganska påtaglig för att sedan lämna mera plats åt lite oljigare ekfatsinslag. Sköna svaga rökdimmor blandas i bakgrunden tillsammans med ett litet pepparstick.

ESMAK: (3,75 p) Medellångt avslut som känns välbalanserat och har goda inslag av både svartpeppar och feta men svaga röktoner.

HELHET: (3,75 p) En fräsch och röknyanserad whisky som bjuder på lite kryddiga inslag, liten kolaton och god fatkaraktär. 

Ev. kommentar: En av de bättre Jura jag smakat på och som faktiskt slog mig lite grann med häpnad och gärna får ta en plats på hyllan! Den är ”Heavily Peated” för Juras del möjligen men skall väl inte kanske ses som nån större rökbomb i övrigt… Men prova den gärna! 🙂

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20.00 p


 

DOFT: Honung, sötma, gammal sko, lite läder, mörk bernstensfärgad, ljummen disktrasa,

SMAK: Mild tjärsmak, torrt gräs, fatbeska, vanilj, honung, jod, fyllig, grillkol

ESMAK: Fatbeska, mediumlång, sötma, liten rökton,

HELHET: En hygglig whisky med liten speciell smak. Viss rökighet

Ev. kommentar: –

TOTALPOÄNG: 13,00 / 20.00 p

Notering:
140903, Varuprov, [pretto] 
150206, Event #17 (AWC)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.