Agitator Blended Whisky 40% (x2)

Ifrån Agitator, ett av våra nyaste svenska whiskydestillerier och som håller till i Arboga kommer det nu lagom till sommaren 2022 en helt ny svensk blended-whisky! Agitator Blended är en whisky som har lagrats nya ekfat, kastanjefat och ex-sherry- och ex-bourbon-fat. Detta har sedan blandats med grainwhisky som lagrats på bourbonfat och fat av ny amerikansk ek. – Säljstart 1/6 – 2022

freddeboos.se - sample/varuprovWhiskyn är framställd med hjälp av Agitators okonventionella vakuumdestillering vilket innebär vilket innebär en långsam kokning på lägre temperatur, vilket ger en fylligare och mjukare smakprofil.

(Denna whiskyposten bygger på ett till bloggen inkommit gratis sample/varuprov)

Agitator Blended Whisky 40% - freddeboos.se

 WHISKY: Agitator Blended Whisky 40%
 STYRKA: 40%  BUTELJERAD:  ÅR: 2022
 REGION: Sverige  TYP: Blended  PRIS: 289 kr (70 cl)
 DESTILLERI: Agitator  SB-ART NR: 405
 PRODUCENT: Agitator Whiskymakare  LEVERANTÖR: Galatea AB
 FATTYP: Denna vacuumdestillerade whisky är en blandning av maltwhisky och grainwhisky.
Mina omdömen: Agitator Blended Whisky 40%

Agitator Blended (sample)DOFT: Lätt, fräscht ekfatsbetonad där det finns nånting uppiggande syrligt i bakgrunden. Både lite ljusa spannmålsinslag men även med en något dovare kolaton som fyller ut och även sätter lite karaktär. Här finns också ganska tydliga inslag av några inlagda dessertpäron och lite mjuk vanilj.

SMAK: Smörkola är en smaknot som i smaken hittar fram till mig ganska direkt. De inlagda päronen är också med och där även liten touch av lite pepprig ingefära ligger och lurar och ger från sig liten kryddighet i den bakre delen av munnen. En mjuk, god och ganska rund smakupplevelse i det stora hela.

Agitator Blended Whisky 40%ESMAK: En ganska mild och balanserad whisky där en lättare och liten (grapefrukts-)besk ton visar sig lite mer mot slutfinishen. Ett avslut som för övrigt är ganska lungt, avrundat och lätt vailj-igt. Med en liten efterföljande svag hetta som ger ett lite längre och gott avslut. Även pärontonen är mera återkommande i den absoluta slutfasen. 

HELHET: En god blended whisky som passar, om inte de flesta så i alla fall väldigt många som gillar sin whisky när den är lite rund, mjuk och med inte alltför stora överraskningar eller har nån större spritighet att tala om. Tycker detta är en god blended för en ganska billig peng vilket också är ett plus i kanten. Får man önska sig nått så skulle jag tycka det vore jättespännande att få testa denna i en lite mera alkoholstark version… (denna whisky provades och avnjöts neat, dvs. helt utan att tillföras något vatten alls).

Ev. kommentar: Ett givet köp och en kul svensk whisky att ha hemma och kunna bjuda andra på!

TOTALPOÄNG: 15,00 p av 20,00 p

Notering: 220609, Sample/Varuprov, (Story®)


Återprovad: 240229 – AWC-sample #102 (HHM)

SORT: (Min gissning) Glenmorangie X Whisky (FEL!)

DOFT: Goda ekfatsnyanser med inslag av lite kolafudge, några romrussin/romerska bågar och lite kokad aprikosmarmelad.

SMAK: Rund och lätt (snäll) i smaken och där det finns en god och lite fruktighet i botten tillsammans med en del sötma och hintar av mörka bär och en välavvägd kryddighet.

EFTERSMAK: Avrundat och med lite framkrypande kryddighet. Med ganska låg alkolnivå (40%?).

HELHET: En god, väldigt rund och snäll whisky men ändå med en hel del goda nyanser att kunna götta sig åt i form av torkade aprikoser, några inlagda söta päron.

Ev. kommentar: Kanske lite i vekaste laget och där lite mer tryck hade kunnat höja den ett snäpp till. Lagrad på enbart ex-bourbonfat?

TOTALPOÄNG: 15,00 / 20,00

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 935 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *