SMWS 122.45 ”Juicy Chardonnay” 2nd fill bourbon 9yo (Loch Lomond, Croftengea) 60,6%

Tredje whiskyn ut vid onlineprovningen ”Bra från förr och lite nytt” med @jimtorarp ifrån Kneippen Whisky som provningsledare var denna SMWS 122.45 ”Juicy Chardonnay” 2nd fill bourbon 9yo (Loch Lomond, Croftengea) 60,6%. En på pappret och på förhand något förväntad torvrökig whisky som används av Loch Lomond som blandningskomponent men som också ibland släpps som single cask.

”Pear drops and green apples joined tinned pineapple, mango and mandarin while fresh apricots, fennel seeds and beewax merged with pine wood”. //SMWS

”Inte heller detta var någon direkt färgrik historia men som istället kompenserade med att ha en mycket förträfflig och god doft av gröna druvor, grönt tea och päron. I den helt orökiga smaken fanns det även en liten tillkommen kryddighet som gav god karaktär och där den härliga smaknoten ”smält päronglass på en barntallrik” kunde skrivas under av många av oss. Detta blev för övrigt min bästa whisky och även hela provningens totala vinnare denna kvällen.”

Whiskyeventet ”Bra från förr och lite nytt” var även denna gången en *halv blindprovning och där det sex stycken starka startfältet provades tillsammans och i en rak turordning och där vi först fick möjligheten att tillsammans med provningsledaren Jim gissa på vilken respektive sort vi trodde att det var innan det facit avslöjades. *(Via Kneippen-sidan kunde man få lite förhandsinfo om vilka sorter som skulle smakas under denna online och Google Meet-träffen men där vi inte visste i vilken turordning de kom).

– Annandale
– The Glenallache
– Glen Scotia (Ny)
– Inchgower
– Benromach (Ny)
– Croftengea (Loch Lomond)

Vid denna provningen var detta en ”Repris” och där samplesstorleken på whiskyn som provades var dryga 2 cl. I vanlig ordning sparades lite för min del av varje whisky för att i efterhand kunna gå tillbaka och kanske addera fler smaknoter och ev. poängjustera något. (Under själva provningarna kan det bli lite ont om tid att hinna skriva ned allt och där man helst vill vara delaktig i allt vad som sägs och diskuteras kring varje whisky).

Tidigare provningar som freddeboos.se har haft den äran att deltaga vid kan hittas här, här här och här!

För zoom - högerkicka - öppna i ny flik

SMWS 122.45 Juicy Chardonnay, 9yo

 WHISKY: SMWS 122.45 ”Juicy Chardonnay”
 STYRKA:  60,6%  ÅR:  2021  ÅLDER: 9 yo
 REGION: Highlands  TYP: Single Malt  PRIS: 741 kr (-ich)
 DESTILLERI: Loch Lomond, Croftengea  SB-ART NR:  –
 BUTELJERARE: SMWS (The Scotch Malt Whisky Society)  LEVERANTÖR: SMWS
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: 2nd fill ex-bourbon barrel, # of btl: 219 st 
Mina omdömen: SMWS 122.45 ”Juicy Chardonnay” 2nd fill bourbon 9yo (Loch Lomond, Croftengea) 60,6%

DOFT: Gröna vindruvor och toner av päronkompott ligger ganska långt fram i doften som jag även uppfattar som helt orökig (kanske lite förvånande då ju detta skall komma ifrån och vara one of the peatiest malts made at Loch Lomond) och med en del maltiga/fruktiga inslag.

SMAK: ”Smällt päronsplitt på en barntallrik!” (klockren not!) Tycker smaken är bra och ganska balanserad där det bakifrån kommer en viss kryddighet och där även litet inslag av grönt tea kan uppfattas. Inte heller här lyckas jag uppfatta nån direkt ”heavily peatiness” även om det kan anas en lite del god torvighet i botten. Nåväl, detta är ändå förbaskat gott!

EFTERSMAK: Lite svaga och diskreta hintar av torvrök kanske kan uppfattas långt bort och där päronsplitt fortfarande är den största smakbäraren. Och inte mig emot för detta gillar jag som sagt!

HELHET: En riktigt bra och god whisky där päron är ledordet även i min smakbeskrivning för denna whiskyn. Och med en lite kryddighet i periferin… Ja tack, denna tar jag gärna en till av – trots avsaknade och förväntan på en kanske något mer torvrökig karaktär.

Ev. kommentar: Tyckte även att det var skoj att åter få bekanta mig med ny whisky ifrån SMWS och där mitt egna lilla långsamtgående projekt om att försöka kunna smaka på åtminstonde en utgåva ifrån varje nummerkod och destilleri som SMWS buteljerar ifrån fortgår så sakteliga… (Och skulle det råka finnas nån i min ”närmaste whiskyvänkrets” som har nån för mig ännu osmakad SMWS-whisky så är jag självklart öppen för alla förslag och där en närmare kontakt gärna får tas för ev. möjligt samplesbyte – se gärna under bokstaven S i whiskymenyn för tidigare smakade sorter i nummerordning – eller använd whiskydatabasens sökfunktion).

TOTALPOÄNG: 16,50 / 20,00

Bra från förr och lite nytt - av Jim Torarp (Kneippen Whisky) Kneippen-provning "Bra från förr och lite nytt"

Den totala sammanställningen för gruppen och för denna aftonens Google Meet-provning blev:

Whisky 1. 1 röster
Whisky 2. 2 röster
Whisky 3. 3 röster (freddeboos och kvällens totala VINNARE!) 👍👌😃
Whisky 4. 2 röster (freddeboos näst bästa whisky denna aftonen)
Whisky 5. 0 röster
Whisky 6. 0 röster 

Kneippen-provning – ”Bra från förr och lite nytt” – med @jimtorarp Mina poäng
WHISKY 1: Benromach Germany exclusive 1st fill sherry/bourbon casks (2022) 48% – (Wb) 15,75/20,00 p
WHISKY 2: A.D. Rattray Inchgower 12yo CS cask #802122 bourbon hogsheads 56,1% – (Wb) 15,25/20,00 p
WHISKY 3: SMWS 122.45 Juicy Chardonnay, 9yo 2nd fill bourbon (Croftengea) 60,6% – (Wb) 16,50/20,00 p
WHISKY 4: The Glenallachie 2011 single cask 11yo Ruby port pipe for EU #6 58.2% – (Wb) 16,25/20,00 p
WHISKY 5: SMWS 93.203 Mighty and mineralic, 8yo 1st fill bourbon (Glen Scotia) 59,3% – (Wb) 15,00/20,00 p
WHISKY 6: Best dram, Annandale (peated) 6yo 1st fill bourbon, cask #567 56,2% – (Wb) 15,50/20,00 p

Notering: 240208, ”Bra från förr och lite nytt” – med @jimtorarp (Kneippen Whisky)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 82 times, 1 visits today)

2 svar på ”SMWS 122.45 ”Juicy Chardonnay” 2nd fill bourbon 9yo (Loch Lomond, Croftengea) 60,6%”

 1. Hej

  Nja, rökig ska/bör den inte vara. Ivf inte initialt, sett till vilken smakkategorien den getts ut under, ”mellan-blå” = Juicy, Oak & Vanilla. Dess smaknoter nämner heller inte något direkt om rökighet.

  Lite det som är det roliga med SMWS, buteljeringarna är inte alltid så destilleritypiska. Smakkategori (för typ o stil) och smaknoter säger betydligt mera än flasknummer/destilleri om innehållet.

  Men rent generellt så borde där vara en (hel) del rök i den, de 122. jag smakat har varit i Peated och Heavily Peated. Croftengea brukar väl vanligtvis använda sig av en malt på 40 PPM, men man vet ju aldrig riktigt vad Loch Lomond Group (och i detta fallet även SMWS) kan få till.

  / Andreas

  1. Tjena Andreas!
   (Och kul att se dig här)

   Visst är det som du säger och detta var för min del min allra första smakade Croftengea och där min förhandsinfo om destilleriet gav antydning om att överlag vara en ganska ”heavily peated” malt.

   Mina förhoppningar och förväntningar kanske därav var något för stora angående just denna (och som du säger är mellan-blå) men ändå en fantastisk trevlig whisky och där Croftengea definitivt numera finns med på min lista över whiskys att hålla ögonen på. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *