Ardbeg Supernova 54,3% (2015) Committee Release

Den 24 september var det åter dags för ”peatjägarna” runt om i landet att trimma beställningstryckarfingret och samlas online kring en webblansering hos Systembolaget av årets Ardbeg Supernova Committee Release med ett antal av endast 1080 st att tillgå. (begränsad till 1/pers)

Som av en händelse råkade jag vara ledig och tänkte i alla fall vara med och ge det en chans och se om man kanske kunde ha turen med sig och nypa sig en flaska… och det gick! 😉 (provsmakar här en sample som införskaffats i efterhand för att kunna hålla lite på den och göra folieryck vid ett senare tillfälle)

ardbeg_supernova_201518,25
 WHISKY: Ardbeg Supernova (SN2015)
 STYRKA:  54,3%  ÅR: 2015  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 1.499 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg  SB-ART NR:   11325
 BUTELJERARE:  Ardbeg  LEVERANTÖR:  Moët Hennessy Sverige
 ÖVRIG INFO:  

Mina omdömen: Ardbeg Supernova 54,3% (2015) Committee Release

DOFT: 4.50 Underbara toner av utbränd brasa i form av  kol och aska! En lite plastig nyans har också slagit följe och joinat gemenskapen runt lägerelden. Outspädd målarfärg, tändstickssvavel och lite sälta kryper också fram och gör den ganska kraftiga doften komplett. (Äntligen, det var ett tag sedan jag luktade på en rökwhisky av denna kalibern!! Bra jobbat Ardbeg, detta är riktigt smaskigt) Liten touch av menthol hittar också fram till näsan efter en liten stund, tillsammans med mera maltiga inslag. Ganska kraftfull i sin rökighet!

SMAK: 4.75 Shit vad nice detta är!!! Man blir först nästan nockad av de breda och tunga rökmolnen som fyller ut munhålan. När man kommit till sans igen känner man igen sig i den härliga Ardbeg-dimman av rökighet som verkligen går så där trevligt gött på djuuuupet! Lite svagt pepprig och med en del torrare inslag. Så mycket maltiga inslag är det egentligen inte frågan om för här snackar vi röksmak för i stort sett hela slanten. Ett par droppar vatten ger whiskyn det äkta och grumliga utseendet och hjälper till att släppa fram mer nyanser av kokat äppelmos och tjärpastill. Möjligen kan också en liten ton av ljus sirap/sherry särskiljas ur det dova, mörka rökinslaget.  (Ett varningens ord dock kan vara på sin plats då det finns en liten tendens att den lätt kan övervattnas, så pass på!). En stabil whisky som har rejält med krut i sig!! Veka kärringar undanbedes… 😉 😀

ESMAK:4.50 Eftersmaken är ungefär lika lång som resan härifrån till månen och den som bara gillar rökwhisky lite grann bör kanske se sig om efter nånting helt annat… För alla oss andra peatfreaks så kan detta (i alla fall för mig) vara nått alldeles utomordentligt gott och ett av de bättre släppen på senare tid ifrån Ardbeg-destilleriet. Gillar det sötrökiga och peppardova suget som uppstår längst bak i gommen!  

HELHET: 4.50 Att det till största delen här handlar om ganska brutal, tjock och efterhängsen rökighet kan möjligen ge vid handen att smakupplevelsen blir något enkelspårig och där fler maltiga undertoner kunde ha breddat smaken mera och gett ett komplexare intryck. För mig är det skit samma för jag bara ÄLSKAR den… :):):)? En ”måste”-whisky för alla rökfantaster!

Ev. kommentar: En NAS-whisky som står ut rejält och presterar betydligt mer än vissa andra… Kul!
En eloge också till Systembolaget som för en gångs skull lyckades hålla liv i servrarna (i alla fall ifrån den infarten jag kom in ifrån) och där trycket gissningsvis varit stort då whiskyn fullbokades på ca. 1-2 sek. Är dock fortfarande av åsikten att åtråvärda släpp som dessa bör ske med förhandsbokning nån dag innan för att sedan lugnt och mest rättvisast kunna fördelas ut via nån form av lottodragning vid lanseringsdatumet.   

TOTALPOÄNG: 18,25 / 20.00 p

Notering: 151004, Sample (MNI)

[Musiktips:] ***** ”Superb 70’s drenched prog/hard rock grooves sprinkled with a little folk, stoner and psych…”

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

(Visited 30 times, 5 visits today)

1 svar på ”Ardbeg Supernova 54,3% (2015) Committee Release”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *