Ardbeg Supernova (SN2019) Committee Release 53,8%

Hade igår en liten anledning att fira då de sista listerna slutligen hamnade på plats i det nyrenoverade köket och där köksrutinerna nu börjat kunnat återgå till det normala. Att det sen är typ flera månaders väntan på lite andra inredningsdetaljer som väggbeklädnad och luckor är ju synd men sånt man får leva med och skylla sig själv om man inte kan bestämma sig och beställa hem allt samtidigt. (köksbilderna kommer därför senare när allt blivit mera Instagram-vänligt, haha)

Nått annat man fått lära sig leva med är alla dessa überhypade whiskysläpp ifrån bland annat Ardbeg-destilleriet som är mästarnas mästare på att skapa tryck och köplust kring alla sina olika nya lanseringar. Och lika självklart som amen i kyrkan sitter man där på lanseringsdatumet och klickar och försöker roffa åt sig vad som går i den interaktiva trängseln mellan alla andra sugna Ardbeggianer, whiskynördar och annat löst flaskflippers-fölk som mest är där för girighetens skull…

Nåväl, vid årets eller ja, förr året (2019) blir det ju hade jag åter lyckan på min sida och lyckades i alla fall ro hem en flaska av vad som är den den femte (eller är det sex?) upplagan i denna ytterst begränsade whiskyserie ifrån Ardbeg och som med ppm-nivåer på 100 skall vara the peatiest expression ever

Ardbeg Supernova (SN2019) Committee Release 53,8%
 WHISKY: Ardbeg Supernova (SN2019) Committee Release
 STYRKA: 53,8%  ÅR:  2019 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1.499 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR: 40586
 PRODUCENT: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moet Hennessy
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-Bourbon Casks
Mina omdömen: Ardbeg Supernova (SN2019) Committee Release 53,8%

Ardbeg Supernova (SN2019) Committee Release 53,8%DOFT: Här möts man av underbara toner av läder, tobak, jod och kreosotig rökighet med inslag av charkuterier, några röda äpplen och lite bränt gummi. Här finns också en underliggande maltighet med en hel del torvinslag, som drar lite grann åt det sura hållet. Fantastisk doft som man kan njuta hur länge som helst av. Dock inte fullt så rökbrutal som jag hade förväntat mig utan kanske med lite mera torvighet istället.

SMAK: En fulländad inledning med en varm och robust rökton med efterföljande, ganska dov jordighet där åter tobaken och lädret är stora (och goda!) ingående komponenter. Riktigt bra och med ett härligt djupgående i smaken. Saknar dock i ärlighetens namn lite mera av det förväntade röktrycket om man ska vara riktigt pe(a)tig… (en röten ordvits, ja jag vet men kunde inte hålla mig!) 🙂 Den liksom blommar inte ut fullt och trycker till ordentligt även om det finns ganska mycket potential för det ihop med den goda maltigheten, chilihettan, den svaga chockladbitterheten och de lätt askiga undertonerna med de ostronliknande och mineraliska inslagen.

ESMAK: Lädersoffa, askkopp och slipers är genomgående inslag som även hittas här. Kanske även att lite torr mocca/choklad tar lite av platsen ifrån den ganska utbredda och lätt brända torvigheten.

HELHET: Detta är gott och riktigt bra! MEN tycker faktiskt den ändå underpresterar lite, både i fråga om röktryck och fyllighet. För att vara en SUPERNOVA förväntar jag mig faktiskt ÄNNU mer… av ALLT! ?

Ev. kommentar: En sådan här pjäs har man å andra sidan kanske inte heller 0% i förväntningar på när man köper den, vilket också ställer till det lite grann när man även börjar fundera över sin poängsättning och liknande. (jag sätter alltid och funderar över mina helt personliga poäng under tiden jag har den i glaset och dricker av den). Ställer man för höga krav? Visst är det bra, det är jävligt bra. Men är det tillräckligt bra? Vad saknar jag? Kan/får jag sakna nått? Är den prisvärd? Ja, funderingarna är många men jag tycker inte, även om det är riktigt gott att detta är den godaste Supernovan jag har smakat. Tror jag… just här och nu i alla fall. 🙂 P.s 1 – Denna dracks denna gången helt utan vatten.
P.s 2 – Ryktas det inte om en ny Ardbeg… med namnet Blaaack? 12/3:) ?

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00

Notering: 200220, FAN

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

Tjeders Whisky | MalterMagasin| SpiritsNews | WhiskyTower

[Musiktips – check this OUT! ***** ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 68 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *