Smögen Sherry 1:2 Project 3 y.o 55,7%

Att svensk whisky är på frammarsch är det väl kanske ingen som har missat… ?

Missade gjorde säkert däremot många (inkl. jag själv) när 959 flaskor av Smögen Whisky Sherry 1:2 Project lanserades (Mars 2015) och som sålde slut på nån minut. En whisky som baserats på fyra quarter casks (fat nr 28, 30, 31, 39/2011) och som sedan fått sin slutliga finish med åtta månader på ett sherryfat.

Som tur är så finns det ganska gott om vänliga whiskysjälar här runt om i landet och som har gett mig chansen att kunna få smaka på några av dessa droppar i form av en sample-3:a… (tack till Mathias)

 WHISKY: Smögen Sherry 1:2 Project
 STYRKA:  55,7%  DEST. ÅR: 2011  ÅLDER: 3 y.o
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 862 kr
 DESTILLERI:  Smögen Whisky  SB-ART NR:   *slutsåld*
 PRODUCENT:  Smögen Whisky  LEVERANTÖR:  Smögen Whisky
 ÖVRIG INFO:  959 btl. Optic barley, 50ppm

 

Mina omdömen/kommentarer:

DOFT: 4.50 De sherryklingande dofterna från denna 24-karat-nougat-färgade whisky är helt magnefika. En underbar kompott av apelsinskal, dadlar, röda lingon, sirap, russin och skoputsmedel. En mycket njutbar, tjock och krämig doftkaraktär som man vill sniffa på länge!

SMAK: 4.50 Precis lika njutbar som doften och där även en lite nyanserad rökighet också har tillkommit tillsammans med ett lite sötsträvighet och svag beska som kryper fram underifrån. Torkad frukt, sherrytoner och en hel del rök, ja detta passar mig som handsken och är en riktigt jäkla trevlig 3-åring(!!!) alltså! WOW! 

ESMAK: 4.25 Drar mot ett lite sherrysträvigt landskap och där de rökiga inslagen blir något mera peppriga. Med ett par försiktiga droppar vatten blir den något mindre sträv och lite mera brännig på tungspetsen.

HELHET: 4.50 En svensk whisky av absolut världsklass! Den är ungdomlig men med en häpnadsväckande god smak och där de lätta rökridåerna och sherryinslagen skapar en stor nyfikenhet och ett sug efter mer. Gillar verkligen de mycket goda sherryinslagen i denna whisky och där den bakomliggande rökigheten är som grädde på moset!  

Ev. kommentar: Stort plus för hög buteljeringsstyrka och massor av beröm för den goda dokumentationen som kan utläsas och finns på etiketten. 50 cl-flaskor har jag överlag vissa invändningar emot… 

TOTALPOÄNG: 17,75 av 20.00 p

Notering: 170729, Sample, (FAN)

Läs vad andra whiskybloggare tycker om samma whisky:

Whiskysaga Whiskynörden Whiskykritikerna

 

[Musiktips:] *****!! 

Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!
   
logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 
(Visited 10 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *