Smögen Jubilee (2015) 3 y.o 60%

Att svensk whisky varit (och är!!) på frammarsch under de senare åren har väl knappast kunnat undgå någon och där de svenska destillerierna slåss med näbbar och klor för att kunna sticka ut och kunna sälja sina ofta mycket trevliga produkter.

Smögen Whisky i ifrån den sydligare delen av landet är inget undantag och där man i januari 2012 fyllde ett fat (Sherry quarter cask, europeisk skogsek) och som man lät ligga och dra till sig till slutet av sommaren 2015 och där man då sedan tre år senare buteljerade det vid 60% fatstyrka. (Fat #8/2012 gav 222 flaskor).

Denna whisky släpptes sedan vid bränneriets femårsjubileum som ägde rum i augusti under samma år samt som en ingående del i de eftertraktade 24 samlingsboxarna som gjordes av hela Sherry Project 1-serien. Den har också kunna provas och avnjutas vid några olika whiskymässor där Smögen Whisky funnits med. Jag är själv tyvärr ej ägare av någon egen flaska ifrån denna utgåvan men där jag i alla fall har lyckat lägga vantarna på en sample-3:a och som jag här och nu tänkte fira in min påbörjade helgledighet med. 😀

 WHISKY:  Smögen Jubilee (2015)
 STYRKA:  60%  ÅR: 2015  ÅLDER: 3 y.o
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: –
 DESTILLERI:  –  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Smögen Whisky  LEVERANTÖR:  Smögen Whisky
 ÖVRIG INFO:  Sherry quarter cask, europeisk skogsek (fat nr 8/2012 – 222 btl) 

 

Mina omdömen/kommentarer: Smögen Jubilee (2015) 3 y.o 60%

 

DOFT: En whisky med ganska söt sherrydoft och som har en märkbar torvighet som fyller stor del av paletten. Här finns också en god sherrykola, lite halm och en skön dovig karaktär som är inbjudande och som väcker nyfikenheten… ”- Vad finns här mer att upptäcka och vad döljer sig bakom russinen?” 🙂

SMAK: Ovattnad är smaken ganska kraftfull och nästan på gränsen till spritig. Sherrykolan väger dock ganska tungt här och orkar bära smakerna bra men där ett par droppar vatten gör att den växlar ner lite grann och släpper ifrån sig ännu mera av det goda… mörk sirap, lite sträva marsipaninslag, kartong och en del fatiga nyanser av trä. Gott!! Tre år är en kort tid i whiskyvärlden räknat men där man redan kan få en ganska klar uppfattning hur vägen ser ut för denna, just nu lite lätt bråkiga men ändå mycket härliga sherrywhisky.

ESMAK: Liten sherrysträvhet blandas upp med något torrare träfatsinslag och där sherrykolan fyller på och avger en liten sötare ton. På den bakre delen av tungan får jag även en förnimelsde av en ytterst lätt rökig ton.

HELHET: Riktigt gott och bra whisky redan vid så här pass ung ålder och detta kommer garanterat att fortsätta sätta Sverige på whiskykartan framöver. Glöm heller inte att ett par droppar vatten höjer den ett par snäpp till!!

TOTALPOÄNG: 16,50 av 20.00 p

[wp_charts title=”radarchart_smogen_jubilee” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”35,25,30,15,20,25,20,20,10,30″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190204, Sample, (FAN)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram
(Visited 7 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *