Smögen 100 Proof Sherry Quarter Casks 6 y.o 57,1%

Ifrån Smögen Whisky, vårt sydliga whiskydestilleri beläget strax intill västkustpärlan Hunnebostrand kunde man i Augusti börja köpa flaskor av deras nya sherrybuteljering ~100 Proof ~.

Detta är en rökig sherrywhisky som baserats på 11 st sammanslagna Oloroso Sherry Quarter Casks och som för övrigt är destilleriets första core range-buteljering och har en åldersangivning på minst 6 år.

Har själv ännu inte haft möjligheten att kunna köpa en flaska men har i alla fall hunnit jaga ifatt på en liten egeninförskaffad sample att kunna stilla nyfikenheten med och provsmaka denna whisky. ?

Smögen 100 Proof Sherry Quarter Casks 6 y.o 57,1%
 WHISKY: Smögen 100 Proof Sherry Quarter Casks 6 y.o 57,1%
 STYRKA: 57,1%  ÅR:  2020 ÅLDER: 6 yo
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 795 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Smögen Whisky  SB-ART NR: 40818
 PRODUCENT: Smögen Whisky  LEVERANTÖR: Smögen Whisky
 ÖVRIG INFO: Utan färgtillsatser, ej kylfiltrerad, Antal flaskor: 2436 st

 

Mina omdömen: Smögen 100 Proof Sherry Quarter Casks 6 y.o 57,1%

Smögen 100 Proof Sherry Quarter Casks 6 y.o 57,1%DOFT: Sherryklingande nos med inslag av lätt tjärrökighet och en del kolatoner. Här finns även goda och lite julaktiga inslag i form av ett sötstänk med kanel och torkad frukt (aprikos). Tycker också man kan ana skinn/lädersoffan ”som står där borta i hörnet”. Tycker den (ovattnad) med tid i glaset dock tappar lite grann av sin inledande rökighet som fanns där och blir något mera fatig/träinspirerad till tonen.

SMAK: Betydligt mera tydliga är de härligt rökiga inslagen som direkt kommer fram i smaken. Tycker den drar lite åt det mera gummirökiga hållet här än bara ren aska, tjära och sot och där kombinationen med de medelstarka sherryinslagen lirar fint ihop. Ovattnad finns det dock en viss medföljande spritig ton som också drar till sig lite av uppmärksamheten. 

ESMAK: Sherryinslaget är ganska osött, torrt, träigt och bjuder på en efterföljande lätt sträv ton som biter sig fast lite grann. Även lite återkommande gummirökighet hittar också tillbaks.

HELHET: Ovattnad en ganska kraftfull sak med både lite härlig sherryrök som drar lite åt det gumminyanserade hållet med viss strävhet men också en sherrywhisky med en juligt och fruktigt framtoning. Tycker nån droppe vatten släpper fram ännu mera gummitoner i doften men mjukar också upp smakpaletten en del och som jag tycker hela smakupplevelsen vinner på (och spritigheten avtar).

Ev. kommentar: Ännu ett gott och åtråvärt whiskyobjekt ifrån en av våra nu 10 år fyllda svenska whiskytillverkare att kunna pryda whiskyhyllan med. Noterbart kan vara att priset gäller för endast 50 cl.

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20,00

[wp_charts title=”smogen_proof_100″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25,20,15,25,15,20,20,15,30,15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 200916, Sample, (TTO)

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

Tjeders Whisky | WhiskySaga | Thomas Whiskyblogg | En liten whiskyblogg

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *