The Balvenie Peat Week 14y.o (2003) 48,3%

Att kunna hitta kraftfull rökig whisky ifrån skottlands inland är inte alltid så lätt men där det faktiskt finns några destillerier som, även om det bara är i bland försöker sig på att tillverka denna typen av whisky. Balviene-destilleriet är ett utav dom och där man en gång om året och under en enda vecka använder sig av 100% rökig malt (30 ppm) ifrån höglandet till sin whisky – The Balvenie PEAT WEEK 14 y.o (2003) 48,3%

Även om jag personligen själv älskar rökwhisky så hade jag tills för en liten tid sen ingen aning alls om att denna rökiga whisky fanns tillgänglig hos Balvenie. Nu har jag haft den hemma under en liten tid och hunnit prova den flera gånger och där jag faktiskt blev tipsad och frestad av den via whiskybloggen WhiskyTower och som dessutom har gjort en liten trevlig videorecension av den och kan rekommenderas.

 WHISKY:  The Balvenie Peat Week
 STYRKA:  48,3%  ÅR: 2003  ÅR: 14 y.o
 REGION:  Highlands  TYP: Singemalt  PRIS: 799 kr
 DESTILLERI:  Balvenie  SB-ART NR:  40351
 BUTELJERARE:  Balvenie  LEVERANTÖR:  Balvenie
 ÖVRIG INFO:  100% Highland heavily peated malt (30ppm), American Oak casks

Mina omdömen: The Balvenie Peat Week 14y.o (2003) 48,3%

DOFT: Torvrökig doft med inslag av halm, honung, skoputsmedel och ekfat. Mycket spännande, god och tilltalande fastlandsrökighet som jag upplever som lite blommig och lätt mineralisk. Här finns också lite gummi, lätt askighet och ett litet alkoholstick.

SMAK: Även i smaken är röktonerna rejält påtagliga hittas i smaken och som också känns lätt mineraliska och har en svag sötma i botten. Lägg där till torkat gräs, lite lavendel, läder, honung och svaga stråk av spannmål. Det är gött, ganska svulstigt och riktigt, riktigt bra!

ESMAK: Lite återkommande härlig svalgrökighet ifrån djupet (som jag gillar, när rökigheten är som allra bäst!) och som har vuxit till sig lite från smaken och breder ut sig mera igen. Smakmässigt tappar den lite grann och där de andra smakerna nu dyker fort men där avslutet, tack vare rökinslaget känns ganska långt.

HELHET: Totalt sett en ganska torvrökbetonad whisky med lite rundare och blommiga inslag i den underliggande delen av smakregistret. En riktigt trevlig Highlandwhisky som på många sätt påminner om Islaywhiskyn men som känns lite mer mineralisk i sin rökkaraktär. (Och som också är en av anledningarna till att man vill smaka och få uppleva denna) Gillar man rökwhisky kan detta vara ett kul och lite annorlunda alternativ för whiskyskåpet! 🙂

TOTALPOÄNG: 17,75 / 20.00 p

Notering: 181217, FAN

 
[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 36 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *