Aberlour a’bunadh (batch 61) 60,8%

Sherrylagrad whisky har oftast en liten annan smakkaraktär än vad man kanske vanligtvis är van vid om man dricker vanlig whisky normalt och där sherryfaten oftast ganska rejält sätter sin prägel på spriten som lagras. Aberlour a’bunadh är inget undantag och där de spanska oloroso-faten verkligen gör att denna whiskyn sticker ut i mängden.

Detta är också en whisky som varit med ett tag och där man ofta kan läsa på diverse whiskybloggar att de tidigaste batcherna varit de mest åtråvärda för sin smak. Själv har jag smakat de tidigare batcherna 31, 36 och 45 och där jag nu åter och efter en ganska lång tids frånvaro i whiskyhyllan har valt att köpa på mig en ny flaska av denna oftast helt fantastiskt goda whisky och för att se åt vilket håll denna numera lutar. Att ge 649 kr för en caskstrength-whisky på dryga 60% är väl heller inte helt att förakta i tider som dessa då de flesta whiskypriser tyvärr bara rusar i höjden… 🙂   

 WHISKY:  Aberlour a’bunadh (batch 61) 60,8%
 STYRKA:  60,8%  ÅR: –  ÅLDER: NAS
 REGION:  Highland  TYP: Singlemalt  PRIS: 649 kr
 DESTILLERI:  Aberlour  SB-ART NR:  445
 PRODUCENT:  Aberlour  LEVERANTÖR:  Pernod Ricard Sweden
 ÖVRIG INFO:  Fattyp: Spanish Oloroso, Batch 61

 

Mina omdömen: Aberlour a’bunadh (batch 61) 60,8%

 

DOFT: Mjuk och ovattnad lite spritig doft där det finns en del toffekola i bakgrunden. Toner av apelsinskal och russin kan också urskiljas. Det är ganska bred, kraftfull och fyllig doft som är riktigt trevlig.

SMAK: Smaken går på samma väg som doften och där det även finns tendenser till viss rökighet. Lite krämigt elegant och ganska rund i smaken. Anar även några halmstrån långt där bak.

ESMAK: Söt och långsamt avklingande whisky med lite stegrande hetta från alkoholen. Goda toner av toffekola, sirap, russin och apelsinmarmelad

HELHET: En riktigt bra och god whisky som varje whiskydrickare nån gång i livet BÖR ha smakat. Kan dock skilja sig lite grann mellan matcherna men där jag tycker denna #61 är riktigt köpvärd.

Ev. kommentar: Ska man komplettara upp sin whiskyhylla med en trevlig sherrylagring så är detta ett givet alternativ som definitivt bör övervägas!

TOTALPOÄNG: 18,00 / 20.00 p

[wp_charts title=”radarchart_aberlour_abunadh” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20,10,40,30,25,25,35,25,20,35″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190106, Sample

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 169 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *