Mariefreds Folkale (Eskilstuna Ölkultur) 3,5%

Detta lite längre ölinlägget kommer att handla om den i helgen gjorda semestertrippen till Mariefred som gjordes med min fru och där jag som av en händelse råkade hitta en hel del nya ölsorter att smaka på och kunna blogga om framöver… Även en del mat kommer också att avhandlas. Häng på så åker vi!

Mariefred – en liten södermanländsk idyll med Gripsholms slott i förgrunden, tuffande ångloksmaskiner och sin smalspåriga järnväg som några av sina stora dragplåster. En liten mindre stad som vid den här tiden på året dock har hunnit börjat slumra in och invaggats till sin vinterdvala och där de flesta av sommarturisterna har packat ihop och åkt hem.

Gripsholms slott Gripsholms slott Mariefreds tågstation

Gripsholms wärdshus och hotellDärför ett perfekt läge för en person som mig (och frugan) som ogillar att behöva trängas, köa och knö ihop med andra turister att kunna avlägga ett litet besök. Detta gjordes med hjälp av ett övernattningspaket som jag fått i julklapp av min arbetsgivare och där vi valde att avlägga ett par avslappnade dagar med övernattning vid Gripsholms wärdshus och hotell, som ligger beläget nära kajen i hamnen och sjön Mälaren. 

Slottet, som vi redan tidigare besökte för några år sedan hade som förväntat ganska begränsat med guidade turer och där vi därför enbart valde att kika in. Men den lilla ICA-butiken inne i samhället däremot hade givetvis öppet även under söndagen som vi anlände och min gamla vana trogen så togs en sväng förbi ölkylen i hopp om att kanske kunna finna pä nått kul och gärna tidigare osmakat och kanske allra helst nått lokalproducerat.

Till min överraskning visade det sig att just ICA i Mariefred själva hade ett par 3,5-procentiga öl i kylen som de själva hade producerat och stod bakom tillsammans med Eskilstuna Ölkultur. Spännande!!

Föga förvånande fick så klart ett par stycken flaskor följa med oss och likt en A-lagare på en parkbänk i hamnen, med slottet i bakgrunden och i strålarna av den nedgående solens sena motljus så kom kapsylen att knäppas på en nyinhandlad Mariefred Folkale 3,5%. Denna avnjöts på plats direkt ur flaskan och där mitt omdöme och betyg blev följande:

Mariefreds Folkale (Eskilstuna Ölkultur) 3,5%Mitt omdöme: Mariefreds Folkale (Eskilstuna Ölkultur) 3,5%

Doft av ljusa malttoner och med litet citrusaktigt inslag. Här anas även ljust bröd och ett litet humleinslag.

Smaken är ganska lätt och ölet känns fräscht och lättdrucket. Lätta malttoner, ljust bröd och lite citrus/grapefrukt kan anas i smaken som även har en aningens humlebeska i sig

Överlag en ganska trevlig folköl som gärna dricks igen! 🙂

Råvaror: 
OG
: – | FG: – | IBU: – | EBC: – (Vad betyder förkortningarna?)
Mer info:

Strax ovanför hamnen och den bakom parkeringen låg som sagt vårt hotell där aftonens fyrarätters middag skulle komma att ätas och som det strax efter ölen hade blivit tid att klä upp sig och göra sig redo för. Men först hann vi ta en liten promenad i samhället och kika runt lite på omgivningarna. Självklart hittades även den lokala Sb-butiken och dit siktet ställdes in på att hinna ta sig till en sväng efter öppning och före hemresan.

Gripsholms slott och hamnen Telefonkiosk Vy över kyrkan och båthamnen Ank-holmen Mata ej djuren...

Mat i största allmänhet är något som för övrigt intresserar både min fru och mig och där vi, mest för skojs skull även driver en liten anonym och opretentiös matblogg ihop under parollen ”Vi lagar/köper, äter, njuter …och fotar”. I vårt övernattningspaket som ingick i själva julklappen var dealen att man skulle äta hel meny och där det på detta hotellet redan fanns ett färdigsammansatt val för just detta.

Förutom att fota och njuta av själva maten så kom det givetvis att föras en del konversation emellan oss om rätternas för- och nackdelar och vilka betyg vi skulle ge dom i formen av matbloggrecensenter.

PROSECCOFÖRDRINK / APERITIF: 
PROSECCO (okänt märke)
med tilltugg (knäcke & mjukt bröd + smör)
Vårt betyg: ★★★★ – Minus för att brödet kändes lite torrt/gammalt

LÖJROMSTOAST FÖRRÄTT
KLASSISK LÖJROMSTOAST 
på stekt bröd med crème fraiche, rödlök, dill & citron
Vårt betyg: ★★★★ – Fräscht och gott men inget som stack ut direkt

BOEUF BOURGUIGNONVARMRÄTT/MAIN COURSE
KLASSISK BOEUF BOURGUIGNON
med potatispuré, syltlök och hackad gräslök
Vårt betyg: ★★★ – Mört kött och hygglig puré. Lite trist till utseendet

OSTBRICKAEFTER MATEN
OSTBRICKA
Sörmlands Ädel (blåmögelost) med med knäcke & hemkokt marmelad
Vårt betyg: ★★★★ – En supergod ost! (måste köpas!) Lite trist med knäcke igen

CRÈME BRULÉEEFTERRÄTT / DESSERT
KLASSISK CRÈME BRULÉE
med blåbär och vaniljkräm med knäckig yta
Vårt betyg: ★★★★★ – Perfekt! Kanske att hallon hade passat bättre till…

Till maten ovan dracks det ett öl som kommer att presenteras under ett eget inlägg framöver.
Pssst, lutar sig plötsligt frugan fram och viskar till mig under middagen…

– Är det inte Herman Lindqvist och hans nya kärlek som sitter vid bordet där borta?

Jajjemen, (med 99,9% säkerhet) säger jag efter att ha vänt mig om och tittat, så hade hon ju (troligtvis) rätt. Efter en del bildgooglande så beslöt vi att det måste ha varit han. Fast med ömsesidig respekt och då han inte frågade efter freddeboos.se-autografen så besvärade jag inte honom heller och frågade efter hans… :)? #kändisvarning #jagmöttelassie

Av Leila Lindholm, en annan kändis i krokarna syntes inte en skymt, mer än hennes för dagen söndagsstängda butik. Ett annat ställe som däremot var öppet var Två Goda Ting – det gamla lilla gemytliga cafet och chokladbutiken intill torget och som mottagit flera White Guide-utmärkelser. Här hittade jag också förutom den goda espresson, nått jag faktiskt sökt och letat efter en tid och som har egentligen mera har med mitt whiskynörderi och whiskyintresse att göra…

Två Goda Ting Två Goda Ting - Espresso Lapsang Chusang

Lapsang Souchong – ett rökigt te som ursprungligen kommer ifrån kina men som numera ofta även odlas och framställs i taiwan. Ett te som rökts med hjälp av tallbarr och som har smaknyanser som ofta förekommer och kan läsas tillsammans och ihop med smaknoteringar av… ja just det, ni som vet, ni vet! Laphroaig!! (Är väl i ärlighetens namn själv ingen större tefantast men detta måste man ju bara, om inte annat i rent utbildningssyfte, smaka på!)

Avslutningsvis ett tack till Mariefred – en liten mysig stad/ort och ett samhälle som jag med anledning av mitt nyfunna rökta te och min fyllda Sb-påse med fler lokala öl nu ytterligare har skäl att få återkomma till! Åtminstone i bloggform… Så på återseende så länge och tack till Dig som orkat läsa ända hit! 🙂 Och Du, glöm inte att testa ölet, om tillfället skulle dyka upp!

Notering: 191013, FAN – Se alla smakade ölsorter

 SORT: Mariefreds Folkale (Eskilstuna Ölkultur) 3,5%  SB ART.NR:
 TYP: American Pale Ale   STYRKA: 3,5% (folköl)
 PRIS: ? (vet ej, kastade tyvärr kvittot)  LAND:
 PRODUCENT: Eskilstuna Ölkultur
 LEVERANTÖR: ICA Mariefred (Eskilstuna Ölkultur)
God (Verkligen intressant och här händer det trevliga grejer)

Rating: ★★★★★★★☆☆☆ 7/10 

 

 

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 18 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *