High Coast Älv (The Origins Series) 46% (x2)

Edit: Denna whisky kom att återprovas vid Amnehärad’s Whisky Clubs Event #27 och fanns då med i den första provlinan.

Från High Coast 4-delade serie The Origins, whiskyserien som hyllar destilleriets och whiskyns ursprung och där man har tagit fasta på platsen, historien och geografin runt omkring, kommer Älv. Detta är en whisky som lagrats 100% på utvalda first fill bourbonfat och som har 0 ppm i fenolhalt. (Detta är en whiskypost baserad på en egen införskaffad sample-3:a)

| Hav | Timmer | Älv | Berg |

”ÄLV – är en elegant whisky med en mjuk vaniljkaraktär och klassisk karaktär. Att vi kan göra en så elegant och avskalad whisky med stor smak beror bland annat på just älvens kalla vatten. Ingen rök bara sublima smaktoner från stora bourbonfat. Här finns mycket av destilleriets karaktär och älvens hemligheter tappat på flaska.” //High Coast

High Coast Älv (The Origins Series) 46%
 WHISKY: High Coast Älv (The Origins Series)
 STYRKA: 46%  ÅR: 2019 ÅLDER: 6,43 år
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 499 kr
 DESTILLERI: High Coast Whisky  SB-ART NR: 85021
 PRODUCENT: High Coast Whisky  LEVERANTÖR: High Coast Whisky
 ÖVRIG INFO: 100% orökt whisky som har lagrats på first fill bourbonfat (130 och 200 liters fat) Antal flaskor: 8 259 st, Fenolhalt: 0 ppm

 

Mina omdömen: High Coast Älv (The Origins Series) 46%

DOFT: En blekvit och ganska färgfattig whisky utseendemässigt sett men som har en ganska stor doft. Boutbonfat med vaniljinslag, lite hö och en del äppelmos. Fruktigt. Orökigt.

SMAK: Ganska rak whisky där de vaniljefyllda träfatstonerna är den röda tråden i denna whisky och där det mjuka äpplemoset hjälper till att fylla ut. Lite tilltagande kryddighet av ingefära(?) mot slutet. 

ESMAK: Ovattnad lite alkoholstarkt och medellångt avslut men där kryddigheten tar över och styr upp. Återfinns gör svaga vaniljtoner och äpplen.

HELHET: En lättdrucken whisky med ganska mycket smak och som jag tycker luktar som den smakar i stora drag, och som har en del spritnyanser i sig. Tål ett par droppar vatten för att tygla de kryddiga inslagen något.

Ev. kommentar: Har sagt det förut och säger det igen… Bra jobbat och applåder till High Coast whisky för bra dokumentation och öppenhet kring deras produkter. Vill man djupdyka bland ingående fat, recept och lagringstider osv. är deras hemsida ett föredöme. 🙂

TOTALPOÄNG: 14,75 / 20,00

[wp_charts title=”alv” type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”15,10,15,25,20,20,15,25,5,20″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 191014, sample (TTO)
Bildkredit: High Coast

***********************************************************

Smaknoterna som presenteras här nedan för denna whisky är en sammanställning med både mina samt andra medlemmars omdömen som framkom under aftonens diskussioner omkring denna whisky. Den givna poängen är dock min helt personliga.

DOFT: Färskt trä, ingefära, lite päron, ljus, grönska, tam, päron, spanmål

SMAK: Spannmål, torr, sötare med vatten, färskt trä, hö, ingefära, torv

ESMAK: Ljust trä, lakrits, pepprig, tyvärr lite tunn

HELHET: Färsk trä, något tunn, lite tam

Ev. kommentar: –

TOTALPOÄNG: 13,25 / 20,00

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 288 times, 3 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *