Ingelred Ben Nevis Port Finish #412 (2004) 16 yo 52%

Under den tidiga sommaren i år kom så det första släppet ifrån whiskymärket Ingelred – en single cask-buteljerad maltwhisky ifrån höglands-destilleriet Ben Nevis. Det finns i nuläget fem stycken whiskysorter med olika typer av fatlagringar och där whiskyn jag idag skall smaka idag är en 16-årig whisky som har avslutats och fått sin finish på ett Portvins-fat och som gav totalt 225 st flaskor.

Om man är nyfiken på andra buteljeringar ifrån Ingelred kan ett besök hos deras samarbetspartner och whiskyimportören Clydesdale rekommenderas och därifrån whiskyn också kan beställas.

(Detta är en bloggpost som bygger på en privat införskaffad flaska av denna single malt whisky)

Ingelred Ben Nevis Port Finish #412 (2004) 16 yo 52%

 

 

 WHISKY: Ingelred Ben Nevis Port Finish 
 STYRKA: 52%  ÅR: 2004 – 2020  ÅR: 16 yo
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt  PRIS: 1.239 kr
 DESTILLERI: Ben Nevis  SB-ART NR: 51953
 PRODUCENT: Ingelred Whisky  LEVERANTÖR: Clydesdale
 NON-CHILL FILTERED: ?  NATURAL COLOR: ?
 ANTAL FLASKOR: 225 st  FENOLHALT: ?
 FATTYP: Port Cask Finish
 ÖVRIG INFO: #412

 

Mina omdömen: Ingelred Ben Nevis Port Finish #412 (2004) 16 yo 52%

Ingelred Ben Nevis Port Finish #412 (2004) 16 yo 52%DOFT: 4.25 Fräsch, pigg nos där söta sultanrussin ligger långt fram och sprider en mycket behaglig och inbjudande doft och som även har en liten sursyrlig del i sig. Här finns också inslag av torkad frukt och en touch av trä och där jag tycker även en viss vinösitet kommer fram på ett bra sätt. I blickfånget en läckert Mahogany-färgad whisky som tål att både tittas och dofta på!

SMAK: 4.50 Söt, Portvins-klingande smak där inslag av mörka druvor, plommon, russin och även en del mjuk vanilj skapar en god smakkombination som man vill suga länge på. Ovattnad och trots sin höga styrka, en mycket rund och välkombinerad whisky med fyllig smak och som har en lätt krämig/smörig munkänsla.

ESMAK: 4.00 Även avslutet är ganska runt och där längden landar nånstans strax över medel för min del. Ett par droppar vatten tycker jag tar fram lite mera ettrig träighet samtidigt som den även rundas av ännu mer, vilket jag i detta fallet inte tycker är fullt så nödvändigt. De söta russinen, nyanser av portvinslagringen och vaniljinslaget är fortfarande med på hela resan.

HELHET: 4.25 En mycket god, ganska söt och behaglig whisky (utan nån rökighet alls) med bra alkoholhalt som tål några droppar vatten, om man så vill. En portvins-nyanserad whisky som passar både nybörjaren och proffset. Saknar tydlig angivelse angående ev. färgjustering och kylfiltrering.

TOTALPOÄNG: 17,00 p av 20,00 p

Notering: 211012, (FAN)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 44 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *