Benromach First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon 2010 SWF-36 50%

Whiskyklubben AWC har under veckan hållit en liten whiskyprovning (vår 28:e) och där Speyside-whiskyn Benromach First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon 2010 SWF-36 50% som inhandlats gemensamt ifrån SWF (Svenska Whiskyförbundet) fanns med i startfältet. Det visade sig också vara den whisky som lyckades knipa hela eventets totala seger vid ett startfält med sex stycken olika whiskysorter.

En whiskyafton där vi (nästan som vanligt) lyckats med att pricka in en av de varmaste kvällarna under semestermånaden. Kanske inte helt det optimalaste ur doft- och smaksynpunkt och där flertalet också upplevde att whiskyn kändes lite föränderligt beroende på dess temperatur. Provningen ägde dessutom rum utomhus (dock mestadels i skuggan) vilket vi också tyckte försvårade lite av intrycken vi fick. (skulle vara lite intressant med en återprovning fast då inomhus och då vid en lite mer normal temperatur)

Denna singlemalten ifrån Benromach har för förbundets räkning buteljerats för vid 50% fatstyrka för att ge whiskyn lite mera tryck i smaken i stället för de 43% som är standard. Faten som den har legat på är first-fill sherry hogsheads och bourbon barrels och där ingen kylfiltering eller färgämne har används.

Benromach First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon 2010 SWF-36 50%
 
 WHISKY: Benromach First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon 2010  50%
 STYRKA: 50%  BUTELJERAD: 2010 ÅR: 2022
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: 689 kr (70 cl)
 DESTILLERI: Benromach  SB-ART NR: 
 PRODUCENT: Benromach  LEVERANTÖR: Svenska Whiskyförbundet
 ÖVRIG INFO: Fat: First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon Barrels, SWF-36

Mina omdömen: Benromach First-fill Sherry Hogsheads & Bourbon 2010 SWF-36 50%

DOFT: Murrig doft, lite garderobskänsla, aprikos, rök

SMAK: Söt, murrig, jod, rök, päron, fyllig, syltade körsbär, sherry

ESMAK: kryddig, söt, murrig,

HELHET: Härligt fyllig whisky med toner av sherry och lite rök

Ev. kommentar: Personligen gillar jag den lite dova murrigheten som jag hittar i denna whiskyn och som tillsammans med toner av sherry, röda bär och den ganska lätta rökighet omger hela smakupplevelsen under den större delen av smakresan. Ganska smakrik och dessutom till ett bra pris!

TOTALPOÄNG: 14,00 / 20,00

Notering: 220720, Amnehärad´s Whisky Club, AWC-event #28

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 197 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *