Svensk Whisky för Ukraina (blended) 46%

Krig är skit!

Nio svenska whiskydestillerier har därför gått samman i ett unikt samarbete och gjort en blended whisky i begränsad upplaga om 2400 flaskor där allt överskott (753 600 kr om alla flaskor säljs) kommer att gå till UNHCR’s verksamheter i Ukraina för att bidra till och försöka hjälpa den hårt drabbade befolkningen.
(jag tror att man lyckades sälja slut på alla flaskor ganska snart, enligt obekräftade uppgifter)

Amnehärad´s Whisky Club och min whiskyblogg här på freddeboos.se är självklart med och stöttar detta och där flaskan vi lyckades få tag på kom att öppnas redan nu vid vår 28:e provning med whiskyklubben.

De svenska destillerier som har varit med och medverkat till denna buteljeringen av Svensk Whisky för Ukraina (blended) 46% är: Agitator Whiskymakare, Bergslagens destilleri, Gammelstilla whisky, Gotland Whisky, High Coast whisky, Mackmyra, Norrtelje brenneri, Smögen och Spirit of Hven. Det är Patrik Dalsjö, en av Sveriges whiskyfantaster som varit initiativtagare till denna whiskyn och där även PG Etikett och Ysta Tryck som har varit med och sponsrat detta med kostnaden för etiketter och tryck som också skall ha ett stort tack tillsammans med Camilla på Hven som varit med och hållit ihop hela projektet. 

Vill man stödja det fina arbete som UNHCR gör, men inte kan eller vill köpa whiskyn så går det bra att besöka webbplatsen Sverige för UNHCR, bidrag kan inbetalas till: PG: 90 01 64-5 eller BG: 90 0-16 45

Svensk Whisky för Ukraina (blended) 46%
 
 WHISKY: Svensk Whisky för Ukraina (blended) 46%
 STYRKA: 46%  BUTELJERAD: 2022 ÅR: NAS
 REGION: Sverige  TYP: Blended PRIS: 895 kr (70 cl)
 DESTILLERI: 9 Svenska destillerier  SB-ART NR:  57521 
 PRODUCENT: Spirit of Hven  LEVERANTÖR: Backafallsbyn AB
 ÖVRIG INFO: Antal flaskor: 2400 st

 

Mina omdömen: Svensk Whisky för Ukraina (blended) 46%

DOFT: Limeskal, äpple, typ det syrliga i sura bilar, ingefära (i bakgrunden), lite bilschampo, svag rökton, plast, lakrits

SMAK: Beska och lakrits, söt med en svag rökighet/alternativt bränd bakelit

ESMAK: Svag beska, fatbeska, ganska kort, svag rök.

HELHET: En bra blended, helt ok doft, är intressant med mycket lakrits/salmiak, avsugna djungelvrål, trevlig, lättsam, lite halvkomplex

Ev. kommentar: Tycker personligen att detta är en ganska trivsam whisky och som ligger gott i munnen. Står väl inte ut så jättemycket men har ändå en del goda inslag i form av en lätt lakritsaktig ton och där det även finns en lättare maltighet med lite fatbeska. En lite dyrare blendedwhisky men där bara ändamålet för denna flaskan givetvis är gott nog. Och hur många svensktillverkade blendedwhiskys finns det? Köp!

TOTALPOÄNG: 13,75 / 20,00

Notering: 220720, Amnehärad´s Whisky Club, AWC-event #28

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 179 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *