Oban Distillers Edition 2007-2021 Montilla Fino Cask Finish 43%

Till Amnehärad´s Whisky Club´s hemliga blindprov för Juni månad var det medlem HHM som varit bidragare och där vi denna gången fick chansen att provsmaka och gissa på en dubbellagrad (14-årig) Oban ifrån höglandet. Denna limiterade whiskyn har slutlagrats på Monilla Fino-fat.

Fino – är en ljust gul, lätt och mycket torr sherry, ofta med tydlig karaktär av flor. Vinet har varit skyddat av jästtäcket under hela jäsningen, vilket ger friska, milda aromer av jäst och mandel. Montilla – En bit in i landet, strax söder om Córdoba, ligger D.O. Montilla-Moriles. Vinerna produceras på samma sätt som i Jeréz men floret växer långsammare och blir tunnare i det heta, torra klimatet. Majoriteten av druvodlingarna består av pedro ximénez som ger alkoholstarkt basvin och därför inte behöver förstärkas med druvsprit. Montilla har en robustare smak jämfört med sherry”

Oban Distillers Edition 2007-2021 Montilla Fino Cask Finish 43%
 
 WHISKY: Oban Distillers Edition
 STYRKA: 43%  BUTELJERAD: 2007 ÅR: 2021
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: ca 800 kr
 DESTILLERI: Oban  SB-ART NR:  530
 PRODUCENT: Oban  LEVERANTÖR: Oban
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Montilla Fino Cask Finish

 

Mina omdömen: Oban Distillers Edition 2007-2021 Montilla Fino Cask Finish 43%

SORT: (Min gissning) Ballentines Miltonduff 15 yo 40% (FEL!)

DOFT: Fräsch maltig fyllig inledning med inslag av apelsinmarmelad, marsipan, smörkola och lite aprikos. Hittar ingen större rökighet att tala om i doften.

SMAK: En lågprocentig whisky med ganska rund och mjuk karaktär där det finns en del fruktig sötma, apelsinmarmelad och lättare träfatstoner att upptäcka. Kanske även ett litet stänk med honung.

ESMAK: Medellång med avrundad fruksötma, lite kvarhängande mandelmassa och en liten pepparhöjning.med tillhörande hetta mot slutet.

HELHET: En fruktig allroundwhisky som går hem hos de allra flesta. Utan nån större beska eller rökighet men med ett litet förhöjande pepparstick i avslutet. Känns kanske lite slätstruken och där man saknar lite tryck i smaken.

TOTALPOÄNG: 14,75 / 20,00

Notering: 220630, Sample (#90), Amnehärad´s Whisky Club, HHM

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 132 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *