Kilchoman Fino Sherry Cask Matured (2020) 46%

Kilchoman – ett av mina favorit-destillerier på Islay har under andra halvan av året släppt ett tre nya utgåvor som jag faktiskt själv inte hade så stor koll på (släpps ju drösvis med whisky överallt nu för tiden) och där upplagorna som hittar hit kan vara ganska begränsade. Det samma gäller även min whiskykassa som inte är helt obegränsad och där jag därför valt att införskaffa mig smakprov på dessa.

Först ut av mina tre kommande Kilchoman samples (med som vanligt jäkligt snygga och välgjorda etiketter – och som givetvis uppskattas då man vet vilket arbete och tidsinsats som ligger bakom) är en Fino Sherry Cask Matured-whisky och som släppts i totalt 10500 st flaskor.

Kilchoman Fino Sherry Cask Matured (2020) 46%

 

 WHISKY: Kilchoman Fino Sherry Cask Matured (2020) 46%
 STYRKA: 46%  ÅR:  2020 ÅLDER:
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 899 kr
 DESTILLERI: Kilchoman  SB-ART NR: 1242001
 BUTELJERARE: Kilchoman  LEVERANTÖR: Enjoy Wine & Spirits
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Fino Sherry Butt, # of btl: 10500 st, non chill filtered – natural color

 

Mina omdömen: Kilchoman Fino Sherry Cask Matured (2020) 46%

Kilchoman Fino Sherry Cask Matured (2020) 46%DOFT: Torvig rökighet med inslag av aska, honung, omogen banan, gröna äpplen och ett dovt sherryinslag möter en del sötma och lite sälta. God doft som inte känns speciellt brutal åt nått håll utan mera balanserad.

SMAK: Lite mer tryck i rökigheten till en början i smaken och där inslag av utbrunnen brasa lätt kan hittas. Här finns också en ganska rak och lite spritigt ton men som tämjs ned något av en mer framväxande torr och lätt besk smak. Med inslag av gröna äpplen och en viss sherryklingande sötma i bakgrunden. Kanske även att en liten ton av honung kan uppfattas.

ESMAK: Något torrbesk eftersmak med en del kvarhängande torvig rökighet.För min del hade den gärna hade fått trycka till lite mer rökmässigt och där jag upplever att whiskyn ligger ganska nära gränsen att kunna tippa över och bli vattnig. (väljer därför att testa denna helt ovattnad)

HELHET: En whisky som inleder med en del torviga och lätt rökiga doftinslag för att sedan smakmässigt bjuda gommen på en del ymniga sherrynyanser, gröna äpplen, omogen banan och med svag beska. Något spritig i finishen.

Ev. kommentar: God men inte den bästa Kilchoman-whiskyn jag smakat…

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

Notering: 201231, Sample (TTO)
Bildkredit: (lånad flaskbild) Enjoy Wine & Spirits

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 62 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *