Kilchoman Loch Gorm (2021) 46%

Också även i år kom det en Loch Gorm ifrån Kilchoman-destilleriet, beläget ute på ön Islay strax utanför Skottlands karga kust. Till denna utgåvan har en ”vatting” (mix av singlecasks) av 24 oloroso sherry butts använts och som fylldes under 2011 – 2012 och som gav totalt 17000 st flaskor. Här i landet skedde försäljning via en webblansering hos Sb som pågick från 27 maj till 30 maj och som nu har avslutats.

Detta är en blogpost baserad på ett privat införskaffat samplesprov á 3 cl.

Kilchoman Loch Gorm (2021) 46%

 

 

 WHISKY: Kilchoman Loch Gorm 
 STYRKA: 46%  ÅR:  2021 ÅLDER: (9 yo)
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 829 kr
 DESTILLERI: Kilchoman  SB-ART NR: 40195
 PRODUCENT: Kilchoman  LEVERANTÖR: Enjoy Wine & Spirits AB
 ÖVRIG INFO: Fattyp: 24 st Oloroso sherry butts fyllda under 2011 och 2012.
Antal flaskor: 17000, Non chill filtered, Natural color

 

Mina omdömen: Kilchoman Loch Gorm (2021) 46%

Kilchoman Loch Gorm (2021) 46%DOFT: Inbjudande bärnstensfärgad whisky där de första dofterna som uppmärksammas har en rökig och lätt (apelsin?)syrlig ton. Här finns också en god och lite sötare smörkolaton som för med sig en del sherryinslag av mörka bär (russin) och en ynnest av fruktighet. Tycker även man kan ana en liten spritighet som också finns här i doften.

SMAK: Upplever den inledningsvis som ganska söt, rund och med en något större mognadsgrad pch komplexitet än tidigare utgåvor jag smakat på. Smaken, som är väl sammangift är sherrynyanserad med en balanserad beska och har en medföljande dov, härlig och kännetecknande rökighet som går på djupet och som jag tycker är riktigt gott.

ESMAK: Söta, lätt fruktiga sherrtoner är ganska långt kvarvarande i munnen och där den dova rökigheten mullrar i bakgrunden. Anar också ett svagt avtryck av nougat/choklad samt även lättare stråk av läder och kanske även lite mocca(?).

HELHET: En rökig sherrywhisky som jag tycker har mognat och växt till sig och som fyller ut kostymen riktigt bra. Gillar kombon och samspelet mellan rök och sherry och tycker det är gott och en njutningsfull smakupplevelse men där lite större aktivitet på sherryfaten möjligen kan hittas på min lilla önskelista.

Ev. kommentar: Har man smakat och druckit Kilchoman tidigare och då specifikt denna versionen så lär man känna igen sig. Att man fortfarande får den under tusenlappen tycker jag är ett bra pris. Gillar man inte sin whisky rökig bör man se sig om efter andra sherry-alternativ…

VILL JAG: Ha den på whiskyhyllan? ✔ Ge bort i present?: ✔ Prisvärd? ✔ Rekommenderas? ✔

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20,00

[wp_charts title=”lochgorm2021″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20, 15, 30, 25, 15, 20, 25, 20, 35, 15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 210622, Sample (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 61 times, 1 visits today)

2 svar på ”Kilchoman Loch Gorm (2021) 46%”

  1. 👌 Jag velade mellan denna och deras PX cask som släpptes samtidigt. De vart PX men nu ångrar jag att jag inte köpte båda 🙈

    1. Ja, det är som vanligt lätt att vara efterklok. Vet dock inte hur det ser ut för oss här och om alla tilldelade flaskor gick ut vid webbsläppet eller om det möjligen finns fler av denna och som kanske släpps senare. Har ju sett den finns kvar på någon utländsk sida men då med något större leveransosäkerhet… Det kommer bli ett inlägg här framöver också på PX-utgåvan som jag även har en sample på men ej ännu hunnit testa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *