Kneippen Whisky – Onlineprovning – 2 Nordiska och 5 Skottar – Av @jimtorarp

Då var man åter tillbaks till normala gängor efter en ganska fullspäckad helg med mycket diverse skojigheter men där dagens blogpost faktiskt kommer att avhandla en whiskyprovning som ägde rum redan i torsdagskväll och som jag fått en personlig inbjudan till och den stora äran att få deltaga vid.

En Kneippen Whisky – Onlineprovning – 2 Nordiska och 5 Skottar – hostad av Jim Torarp (@jimtorarp) från whiskybloggen och ”hobby”-whiskybuteljeraren Kneippen Whisky.se.

Temat till denna onlineprovningen och blindprovningen var 2 st Nordiska och 5 Skottar och där vi var nånstans 17 stycken anmälda totalt och där uppslutningen blev (tror jag) i stort sett nästan fulltaligt. 

Själva provningen inleddes med att deltagarna hälsades välkomna allteftersom vi kom att ansluta oss till whiskymötet och där lite allmänna mötesrutiner gicks igenom innan klockan var slagen för att dra igång och ta oss an vår första whisky i denna hemliga lineup som innehöll totalt 7 stycken numrerade whiskys.

Själv hade jag gjort min egen lilla setup i källaren inför aftonens provning och där allt fanns uppdukat!

Kneippen Whisky - Onlineprovning - 2 Nordiska och 5 Skottar - Av @jimtorarp Kneippen Whisky - Onlineprovning - 2 Nordiska och 5 Skottar - Av @jimtorarp

Kvällens mycket trevliga lina gicks igenom tillsammans ifrån vänster till höger och där vi först fick dofta och gissa på whiskyns alkoholhalt innan vi tog oss vidare genom att provsmaka och diskutera och gissa vilka sorter vi trodde vi hade i glasen. Detta samtidigt som Jim försedde oss med mera info om respektive whisky som testades för stunden och där vi också direkt efter varje sort fick det rätta svaret. 

För mig som var helt ny i gruppen och i just denna gemenskapen så var det kul att få höra och se hur stort whiskyintresset ändå verkar vara hos många av oss. Det är ju också spännande att få lyssna på andra  whiskyintresserades kunskaper och hur deras tankar och funderingar kring dessa ädla droppar.

Kneippen Whisky – Onlineprovning – 2 Nordiska och 5 Skottar – Av @jimtorarp

Startfält och lineup – onlineprovning – 2 Nordiska och 5 Skottar Mina poäng
WHISKY 1: Flora and fauna Glenlossie 43% – (whiskybase) 14,75/20,00 p
WHISKY 2: Stauning rye 50% (bottled June 2019) – (whiskybase) 13,50/20,00 p
WHISKY 3: Whisky Druid Fary Lochan 5yo 57.3% – (whiskybase) 13,25/20,00 p
WHISKY 4: Whisky Devils EX-Inferno – Secret Highland – Glencadam(?) 10yo 59.3% (whiskybase) 14,75/20,00 p
WHISKY 5: SMWS 26.200 ”Oranges On Our Mind” (Clynelish) 61.3% (whiskybase) 15,00/20,00 p
WHISKY 6: Speyside Single Malt Linkwood 12yo px cask finish (Ferg & Harris) 55.7% (whiskybase) 15,25/20,00 p
WHISKY 7: Kilkerran 16 Yo (Glengyle) 46% (whiskybase) 16,50/20,00 p

Under provningens gång kom karaktärerna för de olika whiskysorterna sjävklart att diskuteras lite fram och tillbaks och där alla vi deltagare fick om man ville komma till tals och framföra sina diverse omdömen och där även en del spännande (och nya) smaknoteringar kom att upptäckas och kunde läggas till. 

För mig personligen ligger väl kanske inte rågwhiskyn i allra främsta ledet och är nått som jag föredrar men där det alltid är kul att få testa på nya saker och som man kanske inte alltid själv har överst på inköpslistan. Whisky ifrån SMWS har jag ju tidigare haft möjlighet att smaka på, känner till deras koncept och där jag sedan tidigare har smakat på några av deras sorter. Sherrylagrad whisky som fått sig en dos av PX-fat brukar ofta kunna gå hem hos mig och är för min del ofta ganska intressanta och blev så även under denna kvällen.

I slutfasen av kvällen genomfördes även en liten omröstning och där vi fick lämna våra röster på de två bästa personliga sorterna och som vi gillade mest i startfältet. Mina två favoriter (ur detta för mig helt nya och tidigare oprovade startfältet) kom whisky nr. 6 och 7 och där den sistnämnda (som även har en lite rökig touch i sig) kom att bli aftonens vinnare för min del. Missade dock lite hur den totala ställningen landade då jag själv hade fullt upp att lite grann summera mina egna satta poäng och omdömen men där (jag tror) whisky nr 5, 6 och sju låg bland de tre främsta(?).

Som en lite kul och spännande sidnotering kan även nämnas att den danska whiskyn Fary Lochan 5yo 57.3% (Whisky Druid) som lagrats på ett First fill Bourbon-fat också hade en viss rökighet i sig och där malten hade fått sin rökiga ton av brända nässlor.

Avslutningsvis fick de som ville hänga kvar en stund och där snacket var fritt bland deltagarna innan vi droppade av och där jag personligen redan hade tankarna på att jag nog borde försöka införskaffa mig en ny och ordentlig webbkamera för att ordentligt kunna hänga med på fler spännande och mycket trevliga provningar likt denna. (När detta skrivs är det redan check på det sistnämnda och där jag i vanlig ordning när det är flera sorter som har provats samtidigt så kommer varje sort här på bloggen presenteras var för sig och allteftersom de blir sammanställda med mina egna noter, poäng och omdömen). 

”Jim Torarp och har haft sitt whisky intresse sedan 2013 men som tog fart 2016.

– Jag började med Laphroaig 10 som jag blev tipsad av en arbetskollega som tyckte att jag skulle prova på whisky. Sagt och gjort så köpte jag en 35 cl flaska på systemet och blev kär i röken direkt. Genom åren så har det gått från rök till sherry till rödvinsfat lagring och nu senaste tiden så uppskattar jag mer bourbonlagrade whiskies.

– Det har tagit fart senaste 2 åren med provningar och online provningar är något som jag brukar hålla 1 gång i månaden för även om lokala provningar är kul så är det många i whisky communityt som inte bor nära där jag bor i Norrköping och då fungerar det väldigt bra med online provningar. Jag gillar att dela mina whiskies med andra då det känns som det är omöjligt att dricka upp och det gör det möjligt att öppna mer nytt i skåpet med. 2023 i år så var jag Whisky domare på Göteborgs öl och whiskymässa där vi provade 140 st whiskies på två dagar, mycket utmanande men kul.

Kneippen whisky är något som jag driver tillsammans med Fredrik (@Whisky_by_Fredrik) och Robert (@whisky_robert) och där vi experimenterar med små casks 3L-5L mättar tunnorna och gör finish på olika whiskies.

Senaste Släppen nu har varit:
– Benriach malbec cask finish https://kneippenwhisky.se/whisky/benriach-malbec-cask-finish/
– Glencadam rödvins finish https://kneippenwhisky.se/whisky/glencadam-red-wine-cask/
– Omar Muscadel vins finish https://kneippenwhisky.se/whisky/omar-muscadel-cask-finish/
– Kilchoman Rioja cask finish https://kneippenwhisky.se/whisky/kilchoman-rioja/

freddeboos.se skickar ett stort tack till Jim (och alla Ni andra som också var med!) för en trevlig och mycket väl genomförd provning samt för möjligheten att få närvara och där vi kanske och förhoppningsvis ses igen nån gång framöver… 👍😃 (Givetvis är man ju nu även också ganska nyfiken på den buteljerade Kneippen-whiskyn som också verkar riktigt spännande!!) 

Notering: 230525, Kneippen Whisky – Onlineprovning – 2 Nordiska och 5 Skottar – Av @jimtorarp

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 128 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *