Tullibardine 500 Sherry Cask Finish 43%

I mitten av semestermånaden juli i år (och ett helt år efter förra provningen!) så lyckades till slut alla vi medlemmar i den lilla whiskyklubben AWC (Amnehärad´s Whisky Club) att återigen samköra allas våra nästan helt omöjliga arbetskalendrar och olika scheman så att vi kunde köra ännu en ordinarie provning. (Det är ju skit att man behöver jobba lite i bland också och inte bara kan ha whiskyprovningar) 🙂

Till den 29:e whiskyprovningen hade vi med oss denna Tullibardine 500 Sherry Cask Finish 43%, som är en highland-whisky som lagrats på ex-bourbon fat och som sedan har fått en avslutande tid på femhundra-liters spanska sherryfat. (Detta var medlem AFR bidrag till aftonen)

Tullibardine 500 Sherry Cask Finish 43%

 

 

 WHISKY: Tullibardine 500 Sherry Cask Finish
 STYRKA: 43%  ÅR:  – ÅLDER: NAS
 REGION: Highlands  TYP: Singlemalt PRIS: 498 kr
 DESTILLERI: Tullibardine  SB-ART NR: 85023
 PRODUCENT: Tullibardine  LEVERANTÖR: Clydesdale
 ÖVRIG INFO: Fattyp: Ex-bourbon fat och sedan en tid på 500 liter spanska sherryfat

 

Mina omdömen: Tullibardine 500 Sherry Cask Finish 43%

DOFT: Gräddkola, mörka (sherry)bär, russin, farinsocker, röda bär, vått gräs, svag koladoft, gröna äpplen

SMAK: Svagt sherrynyanserad, ganska svag, citrus, mörka bär, gräddig, vanilj

EFTERSMAK: Vanilj, svagt fatbesk efterton, sherrytoner, oljig, kola

HELHET: Ganska timid whisky med bättre eftersmak, lätt krämig, söt, farinsocker, kanel

Ev. kommentar: –

TOTALPOÄNG: 15,75 / 20,00

Upplägget vi har till dessa ordinarie AWC-provningar är att en valfri medlem tar på sig värdskapet för att hålla en whiskyafton och där vi andra kommer som gäster. Alla medlemmar bidrar med en helt valfri egen whisky (gärna helst en ej i klubben tidigare provad whisky och där vi godkänner allt i whiskyväg och dess olika kategorier; singlemalt, blended, grain, potstill, bourbon osv). Har vi kanske nån eller några gemensamt inköpta klubbwhiskys eller liknande så brukar de också få hänga med som utfyllnad för startfältet och som brukar försöka köras i två sittningar och där värden för dagen oftast står för lite valfritt käk emellan dessa. (Därefter följer den ”fria provningen” och där alla flaskor ställs fram och kan provas och avnjutas helt fritt och då helt efter eget omdöme och förmåga och med hänvisningen till whiskyklubbens stadgar, paragraf § 7 och § 8).

Då vi oftast håller dessa provningar privat hemma hos nån av oss medlemmar växelvis och där boytan skiljer oss åt något så har vi därför valt att hålla medlemsantalet i klubben nere och tills vidare stängt för några nya medlemmar. Eventuella gästdeltagare kan ibland förekomma på dessa ordinarie provningar men dessa bestäms då ifrån fall till fall och då i samråd med värden för varje aktuell afton och om utrymme ev. finnes. Till dessa gästinbjudningar skickas då i de flesta fallen först en privat inbjudan ut ifrån klubben och där det då oftast handlar om deltagare ifrån klubbens ”närmaste inre krets”. (Ev. finns planer på att kanske försöka kunna hålla nån typ av uppkopplad ’online-provning’ i klubbens regi men där dessa planer fortfarande är i sin linda).

Notering: 230715, AWC-Event #29, (AFR)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 280 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *