Bergslagens Santa -19, Ex Sherry Rum Cask Finish, 53%

Årets julversion av Santa -19 ifrån Bergslagens Destilleri är åter en buteljerad whisky ifrån det uppköpta lagret ifrån forna Grytthyttan Whisky i Lillkyrka, strax utanför Örebro. Detta är ”en whisky som är förlagrad på 200-liters ex-bourbonfat från 2011. Whiskyn har avslutats i ex-sherry romfat i 10 mån. Ex Sherryfaten på 50 l fylldes med rom från Guatemala i mars 2018 och fick mätta faten i 9 mån innan whiskyn fylldes på.” 

Grythyttan, detta numera nedlagda svenska destilleriet besöktes för övrigt av de två whiskyklubbarna AWC och TPWC under våren 2013 och där man kan läsa mer om detta besöket och rundturen här.

freddeboos.se - sample/varuprov

Bergslagens Santa -19, Ex Sherry Rum Cask Finish, 53% hade försäljningsstart 28 Okt, 2019 och sålde slut direkt samma dag den släpptes. Detta whiskyinlägget är baserat på ett sample/varuprov som freddeboos-bloggen erhållit gratis ifrån varumärket Bergslagens Independent Bottler och där angivna smaknoter och poäng är helt personliga.

Bergslagens Santa -19, Ex Sherry Rum Cask Finish, 53%
 WHISKY: Bergslagens Santa -19
 STYRKA: 53%  ÅR: 2011 ÅLDER: 8 yo
 REGION: Sverige  TYP: Singlemalt PRIS: 795 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Bergslagens Destilleri  SB-ART NR: 81874
 PRODUCENT: Bergslagens Destilleri  LEVERANTÖR: Bergslagens Destilleri
 ÖVRIG INFO: Ex Sherry Rum Cask Finish, Buteljerad sep 2019.
Mina omdömen: Bergslagens Santa -19, Ex Sherry Rum Cask Finish, 53%

DOFT: En sherry/rom-lagrad whisky som doftar ganska mycket marsipan och som brädgården på ett sågverk. Även en liten wellpapp-känning smyger fram ur denna äppeljuicefärgade komponering. Uppfattar doften som lite flernyanserad och som vinner på att ges lite tid, då jag tycker den skiftar lite grann. Ena stunden är den mest sherrydominerad med medelstarka inslag av mörka bär, dadlar och några russin. Den andra har rominslaget mer tagit överhanden och ger ett lite sötare avtryck. Honungsvax, halm och några syrliga röda vinbär presenterar sig också. Det är kanske inte det godaste jag doftat på härifrån men det är ändå ganska intressant!

Bergslagens DestilleriSMAK: Trä, tea och rom är några av de mest framstående smakerna i denna whisky tycker jag. Kanske även en liten honungsfrisk ton i bakgrunden kan tilläggas. Lite sötbesk karaktär på denna. Nästan lite udda till och med. Humm… Katrinplommon, ekfat och kartong är också tre smaknoter som kommer fram och kan noteras ifrån denna orökiga whisky. 

ESMAK: Sågspån, rom och honungssöta inslag i den ändå ganska långa avslutet och där även några lättare sherrypartier anas i kulissen tillsammans med en lite lätt lumpen ton. (gråkartong/pappersmassa)

HELHET: Bitvis gott men med en lite speciell (lumpen) smak som kräver lite tid att bekanta sig med (kan vara rominslaget som jag inte riktigt blir vän med här). Prövar sista slatten med nån droppe vatten som ”släpper lös hela kartongfabrikens lager och där alla marsipangrisarna springer runt som yra höns ute på parkeringen”. Typ. :)? Med andra ord, i min mun bör denna ej vattnas.

Ev.kommentar: En annan stor behållning för min del och som jag får av denna whisky är när jag återvänder till det helt tomma glaset efter en liten stund och stoppar näsan i det… Oj, vilka spännande dofter och här händer det grejer!! Ett litet dofttips som med fördel kan testas!

TOTALPOÄNG: 13,25 / 20,00

Se vad andra whiskybloggare tycker om samma whisky:

| Tjeders Whisky | WhiskyTower

Notering: 191122, sample/varuprov, Bergslagens Destilleri
Fotokredit: Bergslagens Destilleri

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 37 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *