Smokehead Extra Rare Travel Retail Exclusive 40%

I dag sippas det på en sample av Smokehead Extra Rare Travel Retail Exclusive 40% och som jag har haft den äran att kunna få byta till mig några centilitrar av ifrån en arbetskamrat. (Tack Pauli!)

Denna ’Döskalle’-whiskyn Smokehead och som ligger under Ian Macleod Distillers’ portfolio är väl för egen del ingen direkt nykomling då jag har smakat på ett gäng tidigare olika utgåvor av denna rökwhiskyn. Som dock har landat i lite olika poängnivåer hos mig och där jag väl inte alltid gillat det som smakats fullt ut. Så det skall bli intressant att se hur denna presterar och nu när det gått några år sedan sist jag smakade på whisky ifrån detta whiskymärket (och med en liten reservation för exakta versionsåret).

Detta är en whiskypost baserad på en egen införskaffad sample (3 cl) av denna whisky.

Smokehead Extra Rare Travel Retail Exclusive 40%

 
 WHISKY:  Smokehead Extra Rare 
 STYRKA:  40%  ÅR: 2018 (?)  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: ca. 500 kr (taxfree)
 DESTILLERI:  Caol Ila(?)  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Ian Macleod  LEVERANTÖR: Ian Macleod
 ÖVRIG INFO:  Travel Retail Exclusive, 1 liter
Mina omdömen: Smokehead Extra Rare Travel Retail Exclusive 40%

DOFT: Härligt rökig doft med inslag av utbrunnen brasa och även med lite maritima inslag i form av havstång och salta stenar. Här finns också en ganska stor och trevlig ton av söt sherry/gräddkola.

SMAK: Rund och mjuk inledning där den goda rökigheten snabbt gör sällskap och där gräddkolasötman också direkt känns igen. Tyvärr märks också ganska snart att detta är en lågalkoholhaltig whisky på bara 40% och där det, även om smaken är mycket trevlig, märks att det saknas lite tryck för att verkligen kunna sätta den på kartan.

EFTERSMAK: Positivt är dock att den mycket goda och lite halvmaritima och lätt tångsalta rökigheten går något på djupet och är ganska smakrik och känns hyfsat lång.

HELHET: En god, rund och ganska balanserad rökwhisky som lägger sin fokus på just de trevliga och ändå ganska rökiga inslagen. Tycker den är ganska stabil överlag. Synd bara som sagt på den låga alkoholstyrkan. En riktigt trevlig rökwhisky – men där själva trycket saknas! Denna skulle gärna för min del få landa en bra bit över 46% istället och då ha möjlighet till att få betydligt högre poäng. 

Ev. kommentar: ’Caol Ila’ säger några… och jag är beredd att hålla med. 😛

TOTALPOÄNG: 16,00 / 20,00

Smokehead Extra Rare Travel Retail Exclusive 40%

Smokehead Extra Rare Travel Retail Exclusive 40%

Notering: 240320, Sample, (PKA)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 76 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *