Resultat – Amnehärad´s Whiskyafton # 9

Ännu en hellyckad afton med hur mycket gott som helst att smaka! 🙂 Bjuder här på ett litet snabbresultat ifrån aftonen… Mer info presenteras senare. (går nog och lägger mig en liten stund igen, då ”skallebanket” är påtagligt, av nån underlig anledning, hehe Men det är ju inte ofta man får avnjuta 8 st sorter samtidigt och som allihop kvalar in sig poängmässigt på över 16.00 av 20.00 i skalan!!) Ojojoj, vilka smaker! 😛 😛 😛

Resultat (forts…)- Amnehärad´s Whiskyafton # 9

Ja, så hade då aftonen kommit då det äntligen var dags att ställa några av Islays största och kraftigaste ”rökmonster” emot varandra i ett blindtest, med 4 sorter ifrån Ardbeg, 2 ifrån Laphroaig samt världens just nu rökigaste whisky, Octomore 4/167!! Förmodligen också och på förhand sett vårt absolut bästa startfält hittills i klubben…

Omgång 1:

(med mina personliga poäng)

Ardbeg Ten Betyg: 17,00 av 20,00

DOFT: Tjära, rök, och lite citrus. Är lite metallisk till doften.

SMAK: Rökig med inslag av citrus och tjära och färskt trä. Salmiak-toner i bakgrunden och viss sötma.

E-SMAK: Ganska lång i eftersmaken där citrustonerna åter gör sig påminda i sällskap ihop med det rökiga.

HELHET: God och trevlig rökwhisky, med stort inslag av tjära och rök. På minussidan hittar man det lite skarpa i den.

Ardbeg Alligator Betyg: 18,25 av 20,00

DOFT: Tjära, rök men även vanilj, tofee, salmiak och lite frukt (russin)

SMAK: Smaken är fylligt rökig och kraftfull och det smakar tjära, jod, och kola. Viss nötighet och lite beska finns där också.

E-SMAK: Ganska lång eftersmak där röken och tjärsmaken hänger i en stund… ganska söt.

HELHET: En hekt underbar och kanongod whisky! Vinner ej på att vattnas.

Ardbeg Corryvreckan Betyg: 18,25 av 20,00

DOFT: Tjära, rök och med inslag av kola och vanilj. Nyanser av brända bildäck och asfalt.

SMAK: Inledningsvis söt, eldig och ganska stark och med ett bra drag. Rök, tjära och salmiak som blandas med lite bränt socker oc lite torr strävighet kan anas.

E-SMAK: Ganska kort eftersmak som känns lite fet och rökig.

HELHET: En helt fantastisk och mycket trevlig rökwhisky! Vatten tillför inget, förutom att den tunnas ut lite mer… (och vem vill det?)

Ardbeg Uigeadail
Betyg: 17,00 av 20,00

DOFT: Rök och tjära med toner av kola och lite citrus.

SMAK: Röksmaken är mediumrökig och man känner även inslag av citrus, och fat- och kola-toner. Viss sötma.

E-SMAK: Mediumlång där lite beskhet infinner sig mot slutet.

HELHET: Mycket god, smakrik och rekommendabel rökwhisky.

 

Glasen diskades sedan ur och fram plockades sedan maten som var suveränt goda och ugnsgratinerade taco-wraps och som även dom hade bra drag i såsen. 🙂 Det informerades och diskuterades också lite runt den kommande whiskyresan som är planerad den 12:e maj och intresset inför ett ev. fatköp hos Grytthyttan Whisky. (alla medlemmar fick också smaka på lite av deras New Make på 16 ppm och som FAN fått ifrån Markus i TPWC)

Lineupen inför omgång två såg definitivt lika spännande ut som den första då vi nu bland annat skulle få chansen att smaka på världens rökigaste whisky i form av Octomore och som ligger på hela 167 ppm(!!) i fenolhalt och som klubben stod som inköpare för.

Omgång 2:

(med mina personliga poäng)

Laphroaig 10  
Betyg: 17,00 av 20,00

DOFT: Rökig doft med med inslag av tjära och nyanser av lakrits och en lite fruktig underton.

SMAK: Söt röksmak med smak av torv och tjärpastill. Ganska mild.

E-SMAK: Mediumlångt avslut med lite sötma och fat-nyans. Rökdimmor.

HELHET: En god och förhållandevis och prisvärd rökwhisky. Bör vattnas ytterst lite eller inget alls då den redan ligger på 40 %.

Laphroaig 10 CS 2011 Betyg: 18,25 av 20,00

DOFT: Fylligt rökig doft, lite kemisk, nyans av äpple.

SMAK: Kraftfull och halv-söt inledelsevis. Påtaglig torv och rök-smak med lite bitter/besk/sträv underton. Bra drag!

E-SMAK: Medellångt och rökigt avslut som hänger med en stund efter man svalt.

HELHET: Mycket god, prisvärd och väldigt smakrik och trevlig whisky. Möjligtvis kan ett par droppar vatten få den att blomma ut lite till, men är inget måste.

Octomore 4/167
Betyg: 16,50 av 20,00

DOFT: Stark, brutal-rökig och doft av cykelslang.och gräddkola.

SMAK: Rökigheten är stark och påtaglig men smaken upplevs ändå ganska komplex och förhållandevis mild trots sin höga alkoholhalt och fenolstyrka (167 ppm). Hetta och viss sötma.

E-SMAK: Röken sitter kvar lääänge och fastnar nästan som en klump i halsen. Eldig och lite fruktiga toner anas.

HELHET: Mycket kraftfull och väldigt brutal rökig whisky och som smaklökarna knappas kan ducka undan för… Upplevdes dock inte så fullt extrem i sällskapet den provades i (se whiskyafton #9)

Caol Ila 1984 SWF-but. Betyg: 19,00 av 20,00

DOFT: Mycket god, fruktigt rökig, lite bränt gummi, lavendel och mandarin anas.

SMAK: Oljigt rökig och där den lite söta tjärsmaken blandas upp med kaffe och citrusfrukt. Trevlig whisky!

E-SMAK: Mediumlång avslut, lite halvtorr. Bra finstämmighet.

HELHET: En SUVERÄNT god whisky och där man kan känna det karaktäristiskt oljgt rökiga ifrån Caol Ila! Mycket njutningsfull whisky!

inga bilder hittades

(Visited 29 times, 1 visits today)

7 svar på ”Resultat – Amnehärad´s Whiskyafton # 9”

  1. Nej, resultatmässigt så blev ju aftonen som förväntad och där dessa ”Islay-monsters” levererade precis som de skulle och där faktiskt Caol Ila 1984 lyckades plocka hem flest poäng.

   En liten överraskning fanns också, då vi upplevde den nya LAPHROAIG 10 CS 2011 som riktigt, riktigt BRA (…och som för min del placerar sig strax tätt bakom deras enastående 18-åring, som jag tidigare har samples-smakat och då fått 18,50p)

   Corryvreckan blev kvällens bästa Ardbeg strax före Alligatorn och Uigedalen. Ganska jämt skägg mellan dessa men där Ten föll igenom lite och upplevdes aningens ”smaklös”(!) Octomoren föll dock i god jord och gillades överlag på totalt 17,70 p.

   Kort sagt, närmare himlen än så här är det svårt att komma! …och det lär ju inte bli lätt att bräcka detta! 🙂

    1. Ja, det var gött och helt klart vårt bästa startfält hittills! Kul också att lyckas få till en blindprovning med så pass många Ardbegs att testa samtidigt. (som var svårare än förväntat! själva testet alltså…)

     Trodde nog själv att Corryn skulle stå ut ännu mer men skillnaden upplevdes dock mycket mindre än vi trott, faktiskt. Doftmässigt låg de också ganska nära och där man tydligt kunde känna igen samma toner och ursprung. Och som sagt, Laffe 10 CS 2011 är helt klart värd att titta närmare på, om du inte redan gjort det…

     1. Vem av er sitter på Glenlivet 1998 från coopers choice som är med på en av bilderna? Kan bjuda högt för det som är kvar i flaskan eller ett sample åtminståne.

 1. Hehe… Det är faktistkt två av medlemmarna som har ”delad vårdnad” om denna FANTASTISKA russin-dryck… (kan hålla med om att det är helt idiotiskt att plocka fram en sådan goding framåt småtimmarna och efter ett sånt här startfält, men men… den är ju så jäkla god! 🙂 )

  Jag kan höra med dom om det möjligen finns chans till ett samples-byte… då jag är ganska säker på att den inte är till salu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *