The Ten Profile 09 Heavy Islay Peat 50,1% (nr 85188)

Här kommer mitt omdöme på en av de  9 olika whiskysorterna som ingår i serien som  La Maison valt ut och som är tänkta att representera de typiska stilarna som finns inom skotsk whisky. Profil 09 heter ”Heavy Islay Peat” och skall således representera den oftast mycket kraftfulla, rökiga Islay-whiskyn.

The Ten Profile 09 Heavy Islay Peat (La Maison Du Whisky)

Region: Islay, Styrka: 50,1%, Pris: 698kr SB-nr: 85188

MITT BETYG: 17,50 av 20,00

DOFT/UTSEENDE: (4,50) De tunga, ganska dova röktonerna slår emot näsväggen med full kraft och man känner ganska direkt igen den karaktäristiska Islay-stilen där de feta, fenolstinna aromerna tillsammans med lite fräscha citrusfrukter gömmer sig ibland tången, askan och den hårt rökta torven. Tycker den doftmässigt drar mer åt Caol Ila och Kilchoman-hållet än åt Ardbeg, Lagavulin eller Laphroaig…

SMAK: (4,50) För den oinvigde kan det vara svårt att förstå eller ens ana hur mycket smak som verkligen kan ligga och lura i denna bleka, vattenliknande och ganska intetsägande vätskan. Men så fort man har fått den i munnen så är det bara att spänna fast sig för här blir det verkligen åka utav!! 🙂 Smakerna är påtagliga och den är ganska söt med smak av aska, rök, lakrits och lite citrus.

EFTERSMAK: (4,25) Även de efterföljande dyningarna består mestadels av smak av söt aska och en svag havsbris. Poänghöjande är också att den ej är kylfiltrerad och därmed har flera smakbärare kvar i sig samt att den ej heller innehåller några färgämnen (E150).

HELHET: (4,25) För att helt kunna uppskatta denna måste man ha en viss förkärlek till kraftigt rökig, askfylld whisky…  Ett par droppar vatten (rekommenderas) och den grumlar till sig aningens och den upplevs något mindre medicinal… Om det är ett plus eller ett minus låter jag vara osagt men helt klart är att detta är en riktigt njutbar och värdig representant för Islay-whiskyn!! 😛

Notering: 121018, Privat smakad sample, (CPE)


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 23 times, 1 visits today)

3 svar på ”The Ten Profile 09 Heavy Islay Peat 50,1% (nr 85188)”

 1. Låter som du har det trevligt!
  Jag blir lite nyfiken på den men ändå tveksam när jag läser din recension… Jag är ju ingen inbiten peat freak som du vet 🙂

  1. Jajjemen, och riktigt bra var den! Precis min typ! 😉
   Och blir ju riktigt nyfiken på de andra i detta 9-sorters upplägg och undrar om de håller samma höga klass.

   Kanske nån annan besökare här på bloggen som har smakat nån av de andra i serien och skrivit några ”smaknötter” eller kan tipsa om nån sida? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *