Mackmyra Special 09 Vildhallon 46,1% (nr 40416)

Lill-lördag, minus -13 utanför fönstret och brasan sprakar och sprider en härlig värme i rummet. Arslet mitt har slagits ner i den goe fåtöljen och i mitt glas finns några droppar av Mackmyras Special 09 Vildhallon… Detta är en ny svensk whisky ifrån Mackmyra som släpptes den 1 nov 2012 och då jag tidigare inte riktigt har fallit för deras whisky ännu så har jag därför införskaffat mig en sample utav denna för att kunna prova först. 😉

Mackmyra Special 09 Vildhallon (nr 40416)

Region: Sverige, Styrka: 46,1%, Pris: 598 kr SB-Art nr: 40416

MITT BETYG: 12,00 av 20,00

DOFT/UTSEENDE: (3,00) Ekfatsdoft som blandats med halm och apelsin är det första som möter näsan. Även en del sprittoner tränger också tyvärr fram och dämpar förtjusningen något över denna ganska ljusa gula skapelse.

SMAK: (3,00) Smaken av ekfaten och halmen känns ganska snart igen. Även lite hallon finns med i bakgrunden men jag tycker även att smaken, som ligger ”långt fram i munnen”,  har ett för stort spritinslag för att detta skall vara en riktig fröjd och njutning.

EFTERSMAK: (2,75) Först ganska god sötma men övergår sedan mot lite halvbeska mot slutet, när sprittonerna dämpat sig något. Ganska kort.

HELHET: (3,25) Även om man innerst inne kanske vill vara lite patriotisk och tycka att den svenska whiskyn verkligen kan stå upp emot och konkurrera med den skottska, så tycker jag tyvärr inte att så är fallet med denna. Det smakar för mycket sprit och där de riktigt goda smakerna har svårt att nå fram för att riktigt suga tag i en och få en att vilja smaka mer… Något poänghöjande är dock ”looken” på både flaska och kartong!
(Mitt råd, skippa allt med diverse obskyra vinfatslagringar… fokusera istället på att försöka utveckla en riktigt god, hårt rökt whisky! Gärna med inslag av sherrytoner)

Notering: 121212, (Roffe, Vikens Whisky Vänner)


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 126 times, 1 visits today)

10 svar på ”Mackmyra Special 09 Vildhallon 46,1% (nr 40416)”

 1. Varför är jag inte förvånad?
  Mackmyra har uppenbara problem att få fram riktigt god sprit asså.

  Rå-spriten från flera andra svenska destillerier smakar till och med bättre enl mig.

  Sen har ju Mackmyra några butelljeringar i ”privat” regi som smakar rikitgt bra, men deras systembolags varianter har inte passat mig än iaf.

  1. Nej, jag instämmer till fullo Markus…
   Det känns som det skall försöka skapas en superduper-god whisky med allehanda ”moderna och nordiskt exotiska” inslag och att det går så snabbt att det tyvärr blir platt fall i stället…

   Har ju inte ännu haft möjligheten att få testa nån av deras tidiga privata lagringar men har ju hört (bl.a av dig och av Hasse i AWC) att det verkar vara helt annan kvalité och smaknyans på dessa. (om nån som läser detta och som äger nån flaska av typ ”Mackmyra Reserve Sherry/Rök” och kan tänka sig avvara en 3:a sample för en peng eller ev. ett byte, maila mig!)

    1. Det låter kanon! Hälsa att jag gärna lägger en slant…
     (om han inte önskar byta mot något annat)

 2. Bättre än din Speyburn 10:a iaf! 🙂

  Jag har dock högre förväntningar än 12.00 på min julmackmyra, får se hur den smakar till jul… (om jag inte gillar den så har jag dock en bekant som älskar Mackmyra av ngn anledning och jag kommer träffa i jul)

   1. Kan inte mer än önska dig ”Lycka Till” Robban!! 😛 😉
    (jag är som sagt inte Mackmyra-fantast även fast jag tyckte att deras Special 07:a hade börjat gå åt rätt håll… nu tycker jag att det tyvärr går neråt igen!)
    (10 – 13 p = Bra, hyfsad medelklass)

  1. Hehe, ja den var något bättre än whiskyn i den senaste samples-omgången med AWC. (rätta svaret på denna AWC-sample kommer presenteras under nästa vecka)

 3. Men vad är det här nu då? Ska du skriva ner min finwhisky på detta viset?
  Allvarligt så håller jag med men den är betydligt bättre än den förra som jag smakade men det var några år sen.
  Hoppas att cherryröken som vi har beställt håller lite högre klass än denna annars får jag väl hälla den i min tunna.

  1. Hehe, ja jag får be om ursäkt, Roffe men jag vill ju inte ljuga 😉 Vi får hålla tummarna attt sherry/röken blir bättre!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *