Mackmyra Moment Glöd 51,2% (nr 40424)

(Inlägget uppdaterat ifrån 130124)
Måste säga att jag som whiskydrickare och whiskybloggare verkligen uppskattar när destillerierna och som i detta fallet Mackmyra och MasterBlender Angela, faktiskt läser och tar del av recensionerna och av det som skrivs på nätet… och som även tar en dialog med oss whiskylovers som handlar och smakar produkterna!

Det är kul, whisky är kul och detta är bra och det skall ni givetvis ha cred för! 🙂
Bjuder därför Mackmyra här på lite gratisreklam och på en återuppdatering av inlägget ifråga…

Bifogar länk till infosidan Moment Glöd och rekommenderar den som är nyfiken att först köpa sig en flaska för att själv kunna bilda sig en egen åsikt och gärna innan man tar del av föranledda Twitter-dialogen nederst…
(och du som besökare är självklart välkommen att dela egna åsikter, via kommentar-fält och på Twitter)

Inspirerad av online-provningen av 5 st olika Mackmyra-whiskys (#Mackmyra2013) och som gick av stapeln under gårdagskvällen och som kunde följas via Twitter så tänkte jag själv prova denna elfte buteljeringen i Moment-serien och som tilldelats namnet Glöd. (vet inte exakt vilka sorter som smakades vid själva provningen men en inte alltför kvalificerad gissning är ju att denna nya utgåvan som släpptes 1 dec, 2012 troligen fanns med ibland dessa 5)

Denna whisky ifrån det 37 meter höga gravitationsdestilleriet i Gävle skall dessutom ha tillverkats på det extrarökiga receptet, vilket ju bådar gott för ett peatfreak som mig, då jag personligen ej ännu inte riktigt har fallit för de tidigare utgåvorna som jag har smakat. (Tack också till Robban för samples-bytet!) 

moment_glod

Mackmyra Moment Glöd

Region: Sverige, Styrka: 51,2%, Pris: 1.195 kr SB-Art nr: 40424

MITT BETYG: 14,00 av 20,00

DOFT/UTSEENDE:(3,75) Det första som dyker upp när nästippen  närmar sig glaskanten är en rostad, fruktig ton med ett maltigt inslag. Även ett och annat russin kan också hittas i denna whisky som har slutlagrats på gamla glöggvinsfat. Den tidigare lite spritiga nyansen som upplevts tidigare är nu nästan helt borta och har istället ersatts med lite svaga rökdimmor och som blandats med torv och ek.

SMAK:(3,75) Ek- och citrus inleder sedan smakresan och som följs upp av lite mera maltiga toner och som sedan bryter av mot slutet där en lite rökig smak av ”prickig korv” kommer fram och man anar enriset i bakgrunden. Men för att vara en whisky gjord på det ”extrarökiga” receptet så infinner sig ändå ett visst mått av besvikelse då man (i alla fall jag) hade hoppats på lite mera och ett ännu större djup i rökigheten…

EFTERSMAK: (3,25) Den maltiga och ganska goda smaken tunnar ut lite väl fort i förhållande till rökigheten som hänger sig kvar en liten längre stund tillsammans med den lite maltiga smaken. Med ett par droppar vatten så kommer en lite kryddigare ton fram.

HELHET: (3,25) En ganska fruktig whisky med ett litet maltigt inslag och med mycket smak av ekfat och rök. Personligen håller jag denna högst av de jag hittills har smakat även om den lämnar en del att önska vad gäller rökigheten. (som den Islay-fantast man är, så saknar man tyvärr den oljiga tång-smaken och den salta havsbrisen ganska mycket för att man skall tycka att denna whisky riktigt är värd sitt fulla pris)

Är man däremot gjord av pengar eller vid stadd kassa och gillar sin whisky ”halvrökig” så kan ju denna helt klart vara värd att testa eller ha som en kul bjudwhisky eller som present. Den är ju trots allt är tillverkad och framställd i Sverige! (ja, jag vet att det kanske luktar lite fjäsk så är mot slutet av min recension men kanske stärker det möjligen mina chanser för ett deltagande vid en ev. nästkommande onlineprovning, hehe)

Mitt Twitter-inlägg som följde till ovanstånde bloggpost…

 

kom idag att besvaras med detta utlåtande ifrån MasterBlender Angela…

P.s Önskar lycka till och självklart ställer freddeboos.se och Amnehärad´s Whisky Club vid behov upp för samples-provsmakning och ”expertutlåtande” i jakten på framställningen av världens bästa(?) rökwhisky! 😉 😀

Sláinte!


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 11 times, 1 visits today)

6 svar på ”Mackmyra Moment Glöd 51,2% (nr 40424)”

 1. Hehe… Du ger inte upp på Mackmyra 😉
  De når aldrig riktigt upp i kvalliten som man tycker de borde göra efter så pass många år de hållit på nu.

  1. Ärligt talat så hade jag höga förhoppningar om denna! Svensk whisky tillverkad enligt ett ”extrarökigt” recept… vad kan gå fel? 😉

   Den är absolut inte otäck eller har nån direkt bismak (som jag upplevt med nån av de tidigare varianterna) men som en rökig whisky för ett ”peatfreak” håller den tyvärr inte hela vägen. För de 1.200 kr som den ändå kostar kan man hitta bra mycket intressantare whisky…

 2. Håller med dig, finns många flaskor för runt halva priset som är bättre.. så den är långt från prisvärd.

  Men den var helt klart godkänd enligt mig, jämfört med jaktlycka är den ju ljusår bättre i mina ögon 🙂

  1. Instämmer, Robban!
   Den är bra mycket bättre än ”Jaktlycka” som jag tycker har visst inslag av finkel. Detta var min första whisky ur serien Moment men jag är fortfarande inte helt övertygad…

  1. Hehe, ja vi får väl hoppas CPE, att dom lyckas få till nått vad det lider som även kan passa oss inbitna ”peatfreaks” 😉 (tror nog att det skulle kunna höja betyget om deras whisky hos många av oss som ännu är skeptiska)

   Moment Glöd är en hyfsad början (även om den som Angela också här ovan påpekar) inte kanske främst är tänkt som en ”dunderrökare”… (som man lätt kan komma att tro när man läser inledningen på deras info-sida)

   Har däremot hört en hel del positiva åsikter om deras Reserve som nu har börjat komma ut…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *