Mackmyra Moment XVI 48%

Så har det åter blivit dags att prova ännu en svensktillverkad whiskyutgåva, denna gången en Mackmyra-whisky som har lagrats 50 meter under jord och som är baserad på ett 30-liters jaktvinsfat och ett first fill-fat som tidigare innehållit bourbon-whisky. 

Denna whisky är resultatet och en hyllning till Kung Carl XVI Gustaf som den 18 mars 2009 besökte Mackmyras destilleri i Gävle. Denna lite speciella dagens batch med destillerad sprit har lagts på svenska ekfat i storlekarna 30, 100 och 225 liter och sedan lagrats vid whiskylagret i Bodås gruva. Släpptes den 1 jun. 2016 i beg. upplaga.

Whiskyserien Moment är Mackmyra-destilleriets mest exklusiva och där mitt betyg och omdöme här på whiskybloggen är baserat på ett smakat och självinförskaffat sampleprov à 5 cl. 

 WHISKY:  Mackmyra Moment XVI
 STYRKA:  48%  ÅR: 2016  ÅLDER: –
 REGION:  Sverige  TYP: Singlemalt  PRIS: 1.195 kr
 PRODUCENT:  Mackmyra  SB-ART NR:   86663 *slutsåld*
 BUTELJERARE:  Mackmyra  LEVERANTÖR:  Mackmyra
 ÖVRIG INFO:  Lagrad i whiskylagret vid Bodås gruva

 

MINA OMDÖMEN OCH BETYG FÖR:  Mackmyra Moment XVI 48%

DOFT: Äpple, ekfat, smör och den lite karaktäristiska och (som jag tycker) unkna Mackmyra-tonen med inslag av gammal dammig wellpapp/kartong. (lite ungefär som jag tycker Bruichladdich-whisky ibland kan ha inslag av barnspya) Den inledande doften har ändå en god fruktfräschör och känns ganska pigg!

SMAK: Torkad frukt med en trevligt kryddig efterton. Lite vinösa inslag av röda vinbär(?) och mjuk vanilj som rundar av. Övergående mot en lite torrare munkänsla och där svag beska finns vid horisonten. Tycker inte att några droppar vatten tillför denna whisky något.

ESMAK: Kryddig ekton med torkade frukter som hänger med en stund. Även smaken bjuder på den lite mindre angenäma wellpappnyansen. Anar även liten besk underton när smaken sakta ebbar ut.

HELHET: En ganska god whisky med inledande fräschör av äpple, röda vinbär och torkade frukter. Även en del balanserad kryddighet finns att upptäcka och lite mjukare trätoner. Plus i kanten för 70-cl-flaska!

Ev. kommentar: En Mackmyra-whisky som jag tycker övervägande är ganska god och som tillhör en av de bättre jag smakat. På minussidan en liten unken wellpapps-ton som tyvärr drar ner poängen något.

VILL JAG: Ha den på hyllan?: ✔ Ge bort i present?: ✔ Prisvärd? ✖

TOTALPOÄNG: 15,00 av 20.00 p

Notering: 180204, Sample
Fotokredit: Mackmyra

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

| WhiskyTower | Whisky Saga |

[Musiktips]

logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter / Facebook Instagram
(Visited 22 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *