Kilchoman 100% Islay 3rd Edition, 50%

ClydesdaleDen andra sorten som provsmakats av de 4 varuproven ifrån Clydesdale AB kommer ifrån Islay och det unga destilleriet Kilchoman.

Detta är den tredje versionen av deras 100% Islay och görs bara i 10.000 st flaskor världen över. Den består av en blandning av fyra och fem år gammal whisky från nya bourbonfat och är aningen mer lagrad än förra utgåvan och är deras minst rökiga whisky. (20 ppm) 
(Hittas i Systembolagets beställningssortiment, nr 85905)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAskalan

 WHISKY:  Kilchoman 100% Islay 3rd Edition
 STYRKA:  50%  ÅR: –  ÅLDER: –
 REGION:  Islay  TYP: Single malt  PRIS: 897 kr
 DESTILLERI:   Kilchoman Distillery
 LEVERANTÖR:  Clydesdale AB

 

DOFT: 4,25 Medelrökig, på gränsen till stark doft med rejält inslag av både nytt och bränt gummi. Även en något lättare och elegantare ton av malt och citron hittas i bakgrunden. Även lite kemiska nyanser noteras.

SMAK: 4,00 Gummistövlar (stl 46-48) och smak av söt, rökig aska som blandats med några hackade tjärpastiller och och ett stort lass med halm. Lite syrlig citrusfrukt tränger också fram. Ett par droppar vatten och den mjuknar upp något och känns inte riktigt lika aggressiv utan mera tämjbar fast ändå med bra bett!

ESMAK: 4,25 Med fenolhalt på endast 20 ppm mot vanliga ca 50 så känns denna något mera rundare i smaken och där efterdyningarna inte endast består av rök och sälta utan mer drar mot det något fruktigare hållet.

HELHET: 4,25 En gumminyanserad och elegant (för sin unga ålder) rökwhisky med halminslag och fruksmak skulle man kunna sammanfatta det hela med. Riktigt bra bett och och växer med några droppar vatten. Tycker faktiskt att den har bättrat på sig en del ifrån föregående version och även om den inte är brutalrökig.

kilchoman_100_3rd_miniTOTALPOÄNG: 16,75

Notering: 130830, Varuprov, sample, Clydesdale AB

[Musiktips:]


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 28 times, 1 visits today)

4 svar på ”Kilchoman 100% Islay 3rd Edition, 50%”

 1. Låter som om de har reparerat sig lite från 2.nd edition?

  Verkar vara lite mer nyanserad rökighet så till och med jag kan gilla den 😉

  1. Köpte ej 2nd editon själv så hade tyvärr inte chans att jämföra dom rakt av mot varandra men tyckte det kändes som att denna blivit något bättre och mot vad jag kommer ihåg senast jag smakade den… Sen är 900 spänn alltid 900 kr och jag är tudelad om denna är värd det. (köper nog nästan hellre 2 st machir bay för 500 kr/st som är helt suveränt bra) Fast gillar man inte det brutalrökiga så är den ju helt klart ett alternativ… 😉

   1. kan få den för 600 utomlands dock… inte säker på om man ska slå till dock, varken öppnat/smakat på 1an eller 2an ännu heller 🙂

    1. 10.000 flaskor borde ju öppna upp möjligheten ändå lite grann för att kunna få tag på en sample nånstans ifrån… innan du slår till. 😉

     Kan även tänka mig ändra mitt tidigare inlägg till 1 st. Machir Bay + 1 st Mackmyra Rök (som jag gärna skulle vilja testa) till samma prislapp som för denna och som jag ev. tror att jag hoppar… Får fundera lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *