Kilchoman 100% Islay 5th Edition 50%

På måndag (1 juni) dyker den upp… Den femte upplagan från det lilla destilleriet på Islay. Kilchoman 100% Islay, 50% – en whisky som tillverkats enbart med råvaror från ön, förutom jästen. (Best. sort: 85000 – 938 kr)

När man pratar om Kilchoman förknippar de flesta ofta detta med rejält rökig whisky. Så är inte riktigt fallet med denna buteljering då malten som används har mältats på destilleriet är odlat på gården intill destilleriet och har en något lägre ppm-halt än vad som vanligtvis finns i malten man annars köper in. 

Vår svenska importör Clydesdale AB har varit vänlig och försett mig med ett smakprov av denna och då Kilchoman-destilleriet och dess ofta mycket trevliga whisky ligger mig varmt om hjärtat så är det bara att hugga in på denna väldigt lokalt framställda produkt. För att sluta cirkeln, kretsloppet och dagen till ära kommer whiskyn i mitt glas dessutom att kompletteras med några droppar äkta Islay-vatten ifrån The Ardilistry Spring.

kilchoman_100_5th
 WHISKY:  Kilchoman 100% Islay 5th 50%
 STYRKA:  50%  ÅR: 2015  ÅLDER: –
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: 938 kr
 DESTILLERI:  Kilchoman Distillery  SB-ART NR:   85000
 BUTELJERARE:  Kilchoman Distillery  LEVERANTÖR:  Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO:  Ex-bourbon fat fyllda 2009 och 2010

 

kilchoman_100islay5theditionDOFT: 4.25 En askfylld, lite sotig ton är det första som möter upp när man stoppar näsan i denna. Elegant och vältrimmad balans mellan fatavtrycket och de maltiga inslagen. Gillar man (medel)rökig whisky är detta en riktig fröjd för snoken! 🙂

SMAK: 4.25 Smaken är klar, frisk och där goda rökinslag långsamt växer fram ur djupet och bjuder på medelkraftig och härlig Islay-rökighet med liten sälta och svaga inslag av sjögräs. Även en liten mjukare medicinal ton ger sig till känna. Mycket bra!

ESMAK: 4.25 Eftersmaken har en ännu något mera askigare ton än inledningen och ger smaklökarna längst bak i munnen en skaplig åktur innan den långsamt drar sig bort. Möjligen finns ett litet större och fylligare maltinslag på min önskelista.

HELHET: 4.25 En mycket god och lite sotaktig whisky som har en elegant och rund rökighet över hela smakpaletten. Inte den rökigaste whisky som detta unga destilleri har producerat men detta håller hög klass och är riktigt gott. Bör dock vattnas varsamt för att inte tunnas ut för mycket.

Ev. kommentar: Personligen dricks denna helst ovattnad… (för att bibehålla den redan något milda rökigheten)

TOTALPOÄNG: 17,00 / 20.00 p

Notering: 150528, Varuprov, sample (Clydesdale AB)
Photo Credit: Clydesdale AB

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram
(Visited 10 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *