Kilchoman 100% Islay 2nd Edition (nr 40111)

Kvällen inleds med ett litet samples-prov av en whisky som släpptes på SB 1:e nov och som importeras av Clydesdale AB, en av Sveriges största whiskyimportörer och som tack vare mångåriga kontakter i den skottska whiskybranschen tagit an sig ett flertal av de bästa och mest intressanta leverantörerna av högkvalitativ whisky.

Kilchoman, (uttalas kilhoman) startades 2005 på en traditionell bondgård på Islays västkust och är det första nybyggda destilleriet på Islay på 124 år och där man mältar sitt eget korn och lagrar whiskyn på bourbonfat.

Kilchoman 100% Islay 2nd Edition

Region: Islay, Styrka: 50%, Pris: 739 kr SB-Art nr: 40111

MITT BETYG: 16,00 av 20,00

DOFT/UTSEENDE: (4,00) Rå, söt, maltig doft med askiga röktoner. Viss fruktnyans och gräsighet kan anas tillsammans med en salt havsbris. Finns även en liten medicinal känsla över den.

SMAK: (4.00) Ekfatstoner, lakrits och maltsmak med medelkraftig rökighet. Ja, då detta är en Kilchoman med något lägre ppm-halt på endast 10-20 ppm istället för 50 så känns den ändå smakmässigt ganska välbalanserad och är inte riktigt så fullt brutal-rökig som man kanske tidigare har vant sig vid med whiskyn ifrån Islays yngsta och nystartade destilleri. Den har dock endast 3 är på nacken och känns ännu lite kantig och som att den har en liten bit kvar…

EFTERSMAK: (4,00) Det som väger upp det lite råa, unga som finns i smaken är den karaktärsfulla och igenkännande goda, söta rökigheten som på sikt kan komma att utvecklas ännu mer.

HELHET: (4.00) En ung och karaktärsfylld rökwhisky som redan har fått en övertygande och inbjudande smakpalett med inslag av både söta frukter, ekfat, och lite kryddighet mot slutet. Håller denna inte riktigt lika högt som tidigare smakade Kilchoman-versioner då den rökmässigt känns något snällare. 😉

Och för den som är sugen att kika vidare på fler goda whiskysorter som Clydesdale AB importerar kan ett besök på deras hemsida väl rekommenderas!

Där kan du också som privatperson direkt beställa whisky för vidare uthämtning på Systembolaget.

Notering: 121122, (Clydesdale-sample)


Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 15 times, 1 visits today)

2 svar på ”Kilchoman 100% Islay 2nd Edition (nr 40111)”

  1. Du verkade gilla den Fredde?

    Jag tyckte den blev för rå och jästig, om man tex jämför med Autumn som också är en treåring fast smakar som en ”stor” 🙂

    Men visst Kilchoman är Kilchoman och det är ju bra sprit hur man än vänder och vrider på det 🙂

    1. Tycker den har en hel del trevliga inslag men är som du säger lite rå och ”kantig”. Däremot tycker jag rökigheten håller ganska bra klass och är riktigt trevligt även fast den saknar det lite mer dova, djupa rivet som man tidigare känt och gillar som allra bäst, hehe.

      Autumn är en av de få som jag ej ännu smakat men just denna 2nd edition håller jag lägst i poäng, så här långt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *