Bowmore Gold Reef 43%

En av årets (2014) och Bowmore’s nya whiskysorter för taxfree-shoppar och resemarknader världen över heter Gold Reef. Har själv inte varit ute på  några större utflykter utanför landets gränser i år och har därför inte kunna shoppa denna men den fanns med i det samplespaket jag mottog ifrån Whiskynörden i början av hösten och som det nu har blivit dags att testa. Aftonen kompletterades också med ett litet smakprov av chokladen ”Bowmore Small Batch” som också den landat i mitt högkvarter… 🙂

bowmore_goldreef
 WHISKY:  Bowmore Gold Reef
 STYRKA:  43%  ÅR: 2014  ÅLDER: NAS
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: 425 kr (taxfree)
 DESTILLERI:  Bowmore  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Bowmore  LEVERANTÖR:  –

 

bowmore_gold_reefDOFT: 4,00 Ungdomlig Islay-doft med en del kustnära inslag i form av lite sjösalt och den omisskännliga doften av nyeldad brasa. En del lågmälda svaveltoner och tonen av lite rökt kött hälsar på tillsammans med rivet citronskal och några bitar av vaniljstång. Riktigt god och trevlig!

SMAK: 3.50 Smaken har överraskande stor och mycket god rökighet de första tre sekunderna men faller sedan ganska direkt platt och där whiskyn blir ganska blaskig och man nästan sitter som ett frågetecken och undrar vad som egentligen hände… Ja, det är nästan så att man känner sig lite lurad och bedragen på den först genomtrevliga och mycket goda inledningen och som man så gärna hade velat se mycket mera utav och kunnat suga på länge!

ESMAK: 3.75 Det man tappar på gungorna får man ta igen på karusellen lyder det gamla ordspråket och som passar ganska väl in på denna halvrökiga whisky och som gör det ganska bra då det sotiga inslagen av den goda rökigheten kommer igen och ikapp lite grann mot slutet tillsammans med den goda tonen av bourbon- och sherryfat. (tycker inte sherryinslaget är speciellt påtagligt i denna)

HELHET: 3.75 En till en början god whisky med väldigt lovande rökinslag men som inte riktigt har kropp och orkar bära upp hela härligheten utan får en lite utspädd munkänsla när man kommer till själva smaken. Riktigt synd, då jag tyckte de rökiga inslagen var riktigt goda.

Är man nybörjare på rökwhisky och har vågat att ta första steget ut mot Islay och dess godsaker så kan denna vara en lagom inkörningswhisky att börja med. Islay-fantaster med ”heavily peated”-suget i blicken och längtan av en riktigt kraftfull rökwhisky riskerar dock att bli något besvikna… Men man får ju dock 1 liter.

Bowmore-chokladen som egentligen hade passat ännu bättre ihop med deras Small Batch-version (och som tyvärr hann prövas innan gåvan med choklad dök upp i brevlådan) var riktigt god och hade ett lite krämigt innehåll och får det välförtjänta betyget ”yummy”! 😛

bowmore_smallbatch_chocolateTOTALPOÄNG: 15,00 / 20.00 p

Notering: 140928, Sample (Whiskynörden)

[Musiktips:] ***** Rekommenderas!!

Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 22 times, 1 visits today)

2 svar på ”Bowmore Gold Reef 43%”

    1. Trevlig röksmak på denna men lite blaskig i karaktären… 1 liter i flaskan uppväger priset något. Fast har man chansen att handla taxfree är kanske inte denna det första man tittar efter. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *