(Bruichladdich) Octomore 6.2/167 Limited Ed. 58,2%

Jakten och experimentet på att se hur rökig whisky som överhuvudtaget går att framställa är ett projekt som ligger Bruichladdich-destilleriet ganska varmt om hjärtat och är något som de brinner för.

phenolFenoler, dvs. kolföreningar i whiskyns rökighet mäts enligt PPM-skalan (parts per million) och där vanlig rökwhisky vanligtvis brukar ligga nånstans mellan 20-50 ppm om man kikar på några av de vanligt förekommande Islay-sorterna. Man kan dock inte jämföra ppm-nivåerna rakt av då dessa egentligen uppmäts på den mältade malten som används till whiskyframställningen.

octomore62
 WHISKY:  (Bruichladdich) Octomore 6.2/167 Limited Ed.
 STYRKA:  58,2%  ÅR: 2014  ÅLDER: 5
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: ca. 1.100 kr (taxfree)
 DESTILLERI:  Bruichladdich  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Bruichladdich  LEVERANTÖR:  Bruichladdich

 

DOFT: 4,25 Sort inslag av bränt kol, en hel del tjärnyans, lite båtfernissa/möbelpolish och krispig maltig fatton. Doften är inte överväldigande rökig (ovattnad) utan känns helt klart som en tämjbar rökbomb med viss finess. Med vatten kommer en svag ton av piggelinpäron fram och där drar sig tillbaka mera och släpper fram mera kol.

SMAK: 4,25 Ovattnad är detta en käftsmäll ifrån första stund… när rökdimmorna bitvis drar sig tillbaka hittar man lite mera av de maltiga inslagen, sälta och charkuteri. Smakmässigt ganska svårvattnad då vatten dödar, speciellt rökigheten ganska mycket och å andra sidan lite för stark ovattnad…

ESMAK: 4,25 Riktigt trevligt avslut med lite dova undertoner av kolad rökighet. Stark men inte spritig.

HELHET: 4,00 Ovattnad får man hålla i hatten lite grann medans röktonerna drar förbi. Bör dock vattnas mycket varsamt för att hitta rätt balans för att inte bli för blaskig. Tycker personligen att den är god och har några riktigt smakfulla och trevliga inslag. Ser man bara till experimentet med höga ppm-nivåer så känns den inte nämnvärt mycket rökigare i själva rökigheten än föregångarna utan nästan till på gränsen lite svagare.

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20.00 p

Jakten på världens rökigaste whisky går som sagt vidare och när detta skrivs så är den redan slagen av den nylanserade versionen 6.3 som har en rökighet av hela 258 ppm! Sample wanted! – contact me! 😉

Notering: 141218 (FAN)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

(Visited 58 times, 1 visits today)

2 svar på ”(Bruichladdich) Octomore 6.2/167 Limited Ed. 58,2%”

    1. Mycket trevlig… 😛 Fast måste erkänna att de finns andra Islay-monster som nästan känns ännu mera rökfyllda. (fast de flesta av dessa Octomore’s har en djup dovhet i rökigheten som är häpnadsväckande. Ovattnad får man nästan svälja två gånger, haha) 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *