Ardbeg Lord Of The Isles (LOTI) L7, 46%

Som den whiskygeek man är så finns det självklart en hel del önskedrömmar om speciella sorter som man vill ha smakat innan man faller av pinn. Många av dessa sorter är av naturliga skäl oftast med en prislapp en bra bit utanför min plånboks gränser eller helt enkelt är svårfångade då de snart inte längre finns att få tag på.

Som Ni redan förstått handlar detta inlägget om just en sådan drömwhisky och som jag efter en hel del tur, en del pengaräknande och framför allt massor av beslutsångest har lyckats nypa en sample utav… (cl-priset en sådan här whisky landar på i dagsläget och via andrahandsmarknaden är väl inte helt inom rimlighetens gränser alla gånger och där parollen ”Smakar det så kostar det…” ligger ganska nära till hands)

”The Lord of the Isles was originally bottled in 2001, and unofficially, it was released as an approximately 25 year old whisky, comprised of 1976 and 1977 casks. It is said to always contain casks from 1976 and 1977 so the whisky would be older as each bottling run was released. Much like the Ardbeg 17, the actual age of Lord of the Isles increases towards the end of its bottling life. Theoretically, the LOTI in 2007 was almost 30 years old. – www.ardbegproject.com” 

ardbeg_loti46
 WHISKY:  Ardbeg Lord Of The Isles (LOTI)
 STYRKA:  46%  ÅR: 2007  ÅLDER: 25+
 REGION:  Islay  TYP: Single Malt  PRIS: från 6.000 kr
 DESTILLERI:  Ardbeg  SB-ART NR:   –
 BUTELJERARE:  Ardbeg  LEVERANTÖR:  Ardbeg
 ÖVRIG INFO:  L7

Mina omdömen: Ardbeg Lord Of The Isles (LOTI) L7, 46%

DOFT: 4.25 Rökstrimmor av medelstyrka drar långsamt förbi… doften är fyllig och har en del fruktiga inslag tillsammans med lite mera dammig nyans av gammalt trä. De sega, trögflytande whiskylegsen hänger kvar otroligt länge innan de sakta dras ned mot botten av glaset. Färgen är guldaktigt gyllene och är helt klar och ogrumlig (ovattnad) i utseendet.

SMAK: 4.25 Först ganska tam smak, lite oljig men med ett fantastisk djup. Litet inslag av fruktig marsipan, läderskärp och ett uns vanilj. Svag tillbakahållen rökighet som växlar upp när den når bakre delen av munnen och utbreder en något mera pepparkryddig ton som följer med ner i svalget.

ESMAK: 4.00 Avslutet är liksom smaken fyllig och har svagt oljig karaktär med svag sälta och en liten stump av hamparep. Går mot något torrare karaktär ifrån det fruktiga och lite söta. Avslutet landar i den bortre delen av skalan och där den svagt peppriga och dova rökigheten biter sig fast riktigt länge i halsen.

HELHET: 4,25 Helt ärligt inte den bästa Ardbeg’en som smakats… men en helt magisk smakupplevelse och om än dock något mindre rökig än förväntat och med ett underbart djup och god fyllighet. Några droppar vatten breddar doftregistret ganska rejält men där jag tycker att den då istället tappar lite grand smakmässigt. (dofterna som finns kvar i det tomma glaset kan man lukta läääääänge på…) 😛 😀

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20.00 p

Notering: 150404, Sample (MWI)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på
freddeboos-playlist med gött TUNGGUNG!!

 logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram
(Visited 154 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *