Ardbeg Arrrrrrrdbeg! – Committee Release (2020) 51,8%

Är detta ännu en överprisad axelryckning i whiskyvärlden eller har avgående och pensionerade destilleri-chefen på Ardbeg-destilleriet Mickey Heads lyckats förvalta arvet väl och åter fått fram magin till den senaste Committee Releasen, ja det skall givetvis bli otroligt spännande att se. Detta är en NAS-whisky som för första gången för destilleriets del har fått ta all sin smak ur ex-rye-casks.

Whiskyposten är baserad på en sample som privat införskaffats till freddeboos-bloggen.

Ardbeg Arrrrrrrdbeg! - Committee Release (2020) 51,8%

 WHISKY: Ardbeg Arrrrrrrdbeg! – Committee Release
 STYRKA: 51,8%  ÅR:  2020 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1.699 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR: 40856
 BUTELJERARE: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO: Ardbeg Committee Release, Fattyp: Ex-rye-cask
Mina omdömen: Ardbeg Arrrrrrrdbeg! – Committee Release (2020) 51,8%

DOFT: Rökig ananas med en lite spritighet i botten och sotiga bananskal. På plussidan är att den är ganska mångfacetterad och där man kan hitta nya dofter vid varje sniff. Skulle dock kanske inte gissa på Ardbeg först. Lite ”rågspritig” men ändå ganska intressant och spännande doft. Söta päron kommer fram med vatten samt en touch av duschschampo. (Vilket ju i sig kan vara ganska gott)

SMAK: Sotiga inslag i inledningen och (ovattnad) ganska spritig. Svag tropisk fruktighet i det underliggande lagret. Lite kryddig svartpeppar och kanske nått päronskal där borta i hörnet. Ganska rå(g-ig) whisky och lite kärv whisky som tar tid att bekanta sig och komma helt överens med. Frisk munkänsla men smakmässigt är jag inte helt övertygad.

ESMAK: Avfalnande rökighet i den avslutande delen som är ganska lång och med en del spritiga inslag. Liten sotighet och svagt beska bananskal. Med viss spritighet.

HELHET: Lite annorlunda men ändå lite spännande whisky med sotig rökighet men där spritinslaget överlag blir lite för påträngande för min del. Tycker att smaken till stora delar är ganska kärv, rå och lite krävande, även om det finns antydan av goda inslag men som inte riktigt växer ihop och blommar ut. Tycker den vinner något på att vattnas men får då med tid även en något strävare ton. Bättre doft än smak och inte fullt så prisvärt som jag hade hoppats på…

TOTALPOÄNG: 15,25 / 20,00

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

| Whiskynörden | Malter Magasin | Livets Goda | 

Notering: 210404, Sample, (TTO)

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *