Ardbeg BlaaacK Committee Release 50,7%

Som en hyllning till Ardbeg Committee’s 20-års jubileum kom så nyligen ännu ett begränsat släpp att fightas om för oss tillgivna fans av de gyllene whiskydropparna som framställs på destilleriet ute på denna sydligaste ön Islay i de inre Hebriderna i Scotland.

Detta är en whisky som givits namnet ”BlaaacK” (en liten ordlek med anspelning på ”det svarta fåret”) och där slutlagringen har skett på fat av som tidigare innehållit Pinot Noir ifrån Nya Zeeland. Whiskyn har sedan (lite för ovanlighetens skull) buteljerats på helt svarta flaskor. 

Detta är en whiskypost som är baserad på en provsample som jag har införskaffat till bloggen privat.

Ardbeg BlaaacK Committee Release 50,7%
 WHISKY: Ardbeg BlaaacK Committee Release 50,7%
 STYRKA: 50,7%  BUTELJERAD:  2019 ÅLDER: NAS
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 1.199 kr
 DESTILLERI: Ardbeg  SB-ART NR: 40413
 BUTELJERARE: Ardbeg  LEVERANTÖR: Moët Hennessy
 ÖVRIG INFO: Limited Release, Fattyp: Pinot Noir
Mina omdömen: Ardbeg BlaaacK Committee Release 50,7%

DOFT: Fruktiga toner med inslag av möbelfernissa, cederträ och en ganska rund rökdoft som påminner om tobaken hos en sötare cigarr. Luktar riktigt gott och har en härlig 24-karatsguldfärgad nyans att njuta länge av.

SMAK: Ganska söt, fruktig smak med en lätt parfymerad rökig ton som drar lite åt det sura hållet. Hittar även inslag av bränd olja här. Smaken är lite udda och speciell och inte helt lik de (rök)smaker man oftast förknippar ihop med whisky ifrån detta destilleriet. Får en lite syrlig munkänsla och med en ”pålagd” sotig rökighet.

ESMAK: Sötsyrligt, torr och lite möbelfernissa/skoputsmedel-aktigt avslut med lätt avklingande rök, som drar ut smaken och förlänger avslutet en hel del.

HELHET: Överlag tycker jag detta till största delen en elegant och sötfruktssyrlig whisky som tänjer lite på de förutfattade meningarna om whisky ifrån Ardbeg. En rolig och något utmanande whisky som bjuder upp och sätter smaklökarna på prov och med en rökighet som tar lite tid att bekanta sig med.

Ev. kommentar: Nån droppe vatten rundar av… men jag föredrar nog ändå denna neat. Lite dyr.

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20,00

Vad tycker andra whiskybloggare om samma whisky:

| Whiskybase | Master of Malts | Whisky For Everyone |

Notering: 200330, Sample, (TTO)
Photocredit: (”lånad bild”) Ardbeg 

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 24 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *