Kilchoman Sanaig 46%

Så har det åter blivit dags att stifta bekantskap med för mig en helt ny Islay-whisky ifrån det mycket trevliga Kilchoman-destilleriet och som ofta ligger högt på min lista över whiskysorter som jag gärna dricker. 

Sanaig är en utgåva som jag ärligt talat faktiskt inte vet om man nån gång har kunnat inhandla innanför Sveriges gränser eller om den enbart funnit tillgänglig utanför. Baserat på lite rundgoogling så verkar mitt smakprov och sample-innehåll i vanlig ordning ifrån destilleriet ej vara kylfiltrerat och utan några färgämnen tillsatta och med alkoholstyrka på 46% ger också det givetvis tummen upp redan här! So far, so good! 🙂

kilchoman_sanaig16,25
 WHISKY: Kilchoman Sanaig
 STYRKA:  46%  ÅR: –  ÅLDER: 4 yo(?)
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: ca. 490 kr (utlandet)
 DESTILLERI:  Kilchoman  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Kilchoman  LEVERANTÖR:  –
 ÖVRIG INFO:  50% ex-bourbon fat och 50% ex-sherry fat

 

kilchoman_sanaig46DOFT: 4.25 Här bjuds man på (som väntat!) härlig och lite asktorr rökighet som blandas upp med mjukare ekfatstoner och svaga sherryinfluenser och vaniljstång. Rökigheten är dov och inbjudande och ganska ”peatig”.

SMAK: 4.00 Upplever inledningsvis smaken något lite tamare/tunnare än vad doften först ger sken utav. Balanserad maltighet med svag sherryton, karamelliserat socker, vanilj och lite röda vinbär. En del pepparhetta finns där också. Detta är bra men inte det bästa jag smakat från destilleriet och där jag tycker att den mycket goda havskust-rökigheten räddar upp denna lite grann.

ESMAK: 4,00 Fruktiga toner (röda äpplen, vinbär, grape och päron) och lite dova rökinslag med pepparstick som långsamt tonar ut. Kanske något lite tunn i karaktären och där sherrytonerna gärna kunde få tagit lite mera plats. 

HELHET: 4.00 Ännu en Kilchoman med fantastisk och havsnära rökkaraktär som passar mig som handsken! Goda torvinslag och med skön, fruktig maltighet. Litet tapp på sherrysidan som jag inte tycker riktigt når ända fram och där munkänslan blir något lite för lätt/tunn. Men med den prislappen och för den mycket trevliga röksmaken skulle jag inte tveka en sekund om den skulle dyka upp framför mig på en hylla utomlands… 😉 😀

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20.00 p

Notering: 160225, Sample (TFR)

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

 

 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram 

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook  

(Visited 22 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *