1413 Bryggkultur Borstahusen Lager 4,6%

Det vore ju kul att kanske nån gång kunna få se Österlen och uppleva lite av Skånes västkust och landets allra sydligaste delar, diskuterade jag och frugan en kväll när vi satt en kväll och pratade lite om eventuella resmål som vi skulle vilja besöka. 

Sagt och gjort och i slutet av förra veckan så avgick så färden ner emot skåneland och där vi med ett första övernattningsstopp i Värnamo fortsatte vår bilfärd vidare ner emot vårt andra övernattningshotell som var inbokat på Kiviksstrand, det lilla badhotellet i den pittoreska hamnen i Kivik.

På vägen gjordes också ett par mellanstopp i den lilla orten Åhus (stället där spritfabriken finns och ABSOLUT VODKA tillverkas) och Åhus Bryggan finns. (och där enligt uppgift en av Sveriges mest fotograferade tallar tydligen växer på stranden)

Då jag var chaufför under hela vår resa och där vi skulle upp ganska tidigt och köra den återstående delen längs med kusten fram till vårt tredje stopp i Landskrona så blev det under denna inledande delen inga starkare drycker förtärade för min del.

Däremot hann vi dock med att se oss lite omkring i omgivningarna och även avlägga ett besök vid Kiviks Musteri där en del av deras utbud shoppades för att senare kunna provas. (Smaknoteringar och betyg för dessa kommer självklart att presenteras här på bloggen framöver och under sommaren!)

Vi hann också med att ta oss till och gå på en liten upptäcksfärd i Simrishamn där vi också valde att äta vår kvällsmat för dagen då utbudet av matställen som hunnit öppna för säsongen inne i Kivik inte var så jättemånga att välja på. 

På vår vidare resa mot Landskrona gick färden utmed Ålakusten där vi hann med att besöka kulturmålet Glimmingehus, Nordens bäst bevarade medeltidsborg som ligger i i Vallby socken i Simrishamns kommun och även ta oss ända ut till Sandhammaren, det sydostligaste hörnet av Skåne. 

Färden gick sedan vidare genom Ystad med siktet inställt på Sveriges absolut sydligaste punkt vid Smygehuk där också ett stopp avlades. Men innan vi kom dit så passerade vi även Ales stenar, fornlämningen i byn Kåseberga. Där passade vi även på att avnjuta en god lunch nere vid den för dagen väldigt blåsiga fiskehamnen. 

Efter ytterligare några timmar i bilen och med Trelleborg och Staffanstorp i ryggen så kunde vi slutligen checka in oss på Hamnhotellet Kronan i Landskrona och som av en händelse var placerat precis mitt emot kajen för färjebåtarna ut till Ven. (Ni vet, ön som har Sveriges sydligaste destilleri på kartan… :))

På fastlandet skulle vi sova i två nätter men givetvis fanns också planen med att vi skulle försöka ta oss över ut över en dagstur till denna omtalade och idylliska lilla ö, mitt emellan Sverige och Danmark för att även kanske hinna med och avlägga ett obokat besök hos Spirit of Hven-destilleriet i Backafallsbyn. 

 

Då vi på vår andra dag i Landskrona tog färjan dit och ej var inbokade på nån förbeställd whiskyprovning och där sommarsäsongen ännu inte riktig hunnit dra igång så kunde vi bara se destilleriet ifrån utsidan (Ett litet tips för den som tänker besöka stället är att höra av sig och kolla med dom först). Nu gjorde det inte oss så mycket då det egentligen bara var destilleriet jag var lite nyfiken på att se och där jag redan haft möjlighet att kunna smaka på flertalet av de officiella produkterna härifrån.

Seven Stars no. 3 Phecda, 45% Sankt Claus Single Cask 53,2% Spirit of Hven Tycho’s Star 41,8% 2015 Spirit of Hven Seven Stars No.4 Megrez 45%

Spirit of Hven Seven Stars no.5 Alioth 45% (2017) Spirit of Hven Seven Stars no.6:1 Mizar 45% (2018) Spirit of Hven Seven Stars No.6:2 Alcor 45% (2018) Spirit of Hven Seven Stars No.7 Alkaid 45% (2019)

Spirit of Hven Hvenus Rye Whisky (2018) 45,6% Spirit of Hven Hvenus Rye Whisky (2018) 45,6%

Men först måste vi ju hinna med att äta och dricka lite när nu bilen parkerats för en liten längre stund och där vi denna första kvällen tog sikte på en Italiensk restaurang en liten kort bit ifrån där vi bodde. Det var också här jag fick möjlighet att smaka på resans första öl som var Borstahusens Lager som är ett lokalproducerat och fantombrygg öl gjord på gjord på humlesorter som normalt används i lite tyngre öl och som 1413 Bryggkultur står bakom.

Borstahusen Lager

”Maltig smak med inslag av knäckebröd, apelsinskal och örter. Serveras vid cirka 8-10°C till rätter av fisk eller till ljust kött eller som sällskapsdryck” //Sb

Borstahusen LagerMitt omdöme: 1413 Bryggkultur Borstahusen Lager 4,6%

En helt ok och maltig doftton med ett lite svagt brödigt inslag och rivet apelsinskal kommer ifrån detta medelmörka och ganska goda lageröl.

Tycker att smaken följer doften och att det är ett lättdrucket öl som passar väl till min pizzamåltid. Överlag ett gott öl utan större anmärkningar och som för min del gärna kan smakas igen! 7/10p

Råvaror: Kornmalt och humle
OG: – | FG: – | IBU: – | EBC: – (Vad betyder förkortningarna?)
Mer info:

Notering: 190507, FAN – Se alla smakade ölsorter

 SORT: 1413 Bryggkultur Borstahusen Lager 4,6%  SB ART.NR: 30618 (lokalt & småskaligt)
 TYP: Lager  STYRKA: 4,6%
 PRIS: 25,50 kr (330 ml)  LAND: 🙂
 PRODUCENT: 1413 Bryggkultur
 LEVERANTÖR: 1413 Bryggkultur
God (Verkligen intressant och här händer det trevliga grejer)

Rating: ★★★★★★★☆☆☆ 7/10 

 

 

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

 

(Visited 87 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *