Auchroisk 7 y.o, (1st fill Oloroso) 59,3%

Whiskysamples, eller kanske lite mera förtydligande – ett mindre smakprov av whiskys är ett numera ganska välkänt begrepp runt om i whiskyvärlden och ibland många whiskynjutare.

Anledningar till att man byter, köper olika whiskysamples med varandra kan vara många, t. ex att man kanske först vill kunna provsmaka en dyr whisky man gått och längtat efter länge att inhandla men inte riktigt vågat. Eller för att man är sugen att kunna prova nånting nytt utan att behöva köpa hela flaskan först. En del whiskdrickare brukar också vilja kunna spara en sample av varje nyöppnad flaska man har köpt in för att kanske kunna njuta av senare i livet eller varför inte byta bort mot en annan version eller batch av samma whisky som nån whiskyvän har köpt.  

Denna till utseendet läckra och fint färgade Auchroisk är en sjuårig whisky som legat på ett 1st fill Oloroso-fat och som buteljerats vid 59,3% och är ett smakprov (sample, á 3 cl) som jag har fått via en arbetkamrat som också gillar whisky och som jag ibland brukar byta lite olika sorter med. Auchroisk är för övrigt ett Speyside-destilleri beläget i Banffshire, Scotland och detta är min allra första whisky jag provar härifrån och som jag med glädje ser fram emot att få prova och lägga till i listan över provade whiskys. (Tackar Roffe för denna!) 🙂

Auchroisk 7 y.o, (1st fill Oloroso) 59,3%
 WHISKY: Auchroisk 7 y.o, (1st fill Oloroso) 59,3%
 STYRKA: 59,3%  ÅR: 2019  ÅLDER: 7 y.o
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt  PRIS:
 DESTILLERI: Auchroisk  SB-ART NR:  –
 PRODUCENT: Auchroisk  LEVERANTÖR:
 ÖVRIG INFO: 1st fill Oloroso

Mina omdömen: Auchroisk 7 y.o, (1st fill Oloroso) 59,3%

DOFT: Cederträ, målarfernissa, sherry, lite läder och plommon. Ovattnad är den ganska kraftfull och bred till sin utformning. Goda (sherry)dofter!

SMAK: Stora sherryinslag som tar mycket plats. Lite kolasött, lite (sherry)torrt och med (ovattnad) lite ljusa undertoner av hög alkoholstyrka.

ESMAK: Träfatsinslag blandas med tyngre sherrytoner och fudge. Hittar ingen större rökighet i denna.

HELHET: Välsmakande sherrywhisky med ganska tunga och framförallt goda inslag. Ovattnad finns även en naturlig spritighet i botten men som är väl balanserad. Vatten lyfter fram ännu mera smaker av mörka bär/frukter och lite brända mandlar. Inte fullt så rund utan här finns även lite mera utstående kantighet och en del lite mer bråkiga (och intressanta!) sherryinslag. 

Ev. kommentar: En ganska spännande, kul och framförallt trevlig whisky!

TOTALPOÄNG: 16,75 / 20.00 p

Notering: 190704, (RLU)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 14 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *