Selected Malts Balmenach First Fill Oloroso (2013) 10 yo 53,4%

När det börjar att dra ihop sig för nybuteljerad sherrywhisky ifrån Selected Malts och där det handlar om whisky ifrån det mytomspunna och av blended-industrin mycket efterfrågade destilleriet Balmenach så spetsar man ju öronen och blir nyfiken… Speciellt också när destilleriet själva och som gör det mesta av destilleringen riktigt old school och manuellt inte har släppt nån whisky under eget namn sedan 2002.

freddeboos.se - sample/varuprovBalmenach First Fill Oloroso (2013) 10 yo 53,4% heter denna sherrytunga nykomlingen och som lanseras den 31/1 och där det som vanlig handlar om att vara snabb då det är frågan om en single cask-buteljering i begränsad upplaga. 

Detta är en whiskypost baserad på en ’freebee-sample’ som ankommit freddeboos-bloggen.

Selected Malts Balmenach First Fill Oloroso (2013) 10 yo 53,4%
 
 WHISKY: Selected Malts Balmenach
 STYRKA: 53,4%  ÅR: 2013 ÅLDER: 10 yo
 REGION: Speyside  TYP: Singlemalt PRIS: 679 kr (50 cl)
 DESTILLERI: Balmenach  SB-ART NR:  85054 (best. sort)
 BUTELJERARE: Selected Malts  LEVERANTÖR: Selected Malts
 NON-CHILL FILTERED:  NO COLOURING:
 ÖVRIG INFO: Fattyp: First Fill Oloroso, Antal flaskor: 456 st (säljstart 31/1)
Mina omdömen: Selected Malts Balmenach First Fill Oloroso (2013) 10 yo 53,4%

DOFT: Tung sherrynos i doften på denna riktigt snyggt mahognyfärgade whisky. Här finns massor av härlig sherrykaraktär att upptäcka ifrån first fill Olorosofatet som spriten har lagrats på. Russin, torkad frukt, gräddkola, fikon och körsbärspralin i en mycket god kombination och som man vill sniffa på länge.

SMAK: Tjock och krämig sherrystänkare som förutom de något torrstrama och fantastisk goda Oloroso-inslagen även innefattar en något lite svagt ’skitig’ spritton i perferin och som också tillför och ger den orökiga smaken lite mer karaktär. I min mun riktigt bra och detta gillas skarpt!

EFTERSMAK: En långdragen kolakaramell med inslag av dadlar och med en något fatbesk ton. Tycker den har en bra balans och känns riktigt nice!

HELHET: En otroligt kraftfull och elegant sherrywhisky med många lager och smakkombinationer att upptäcka och där Oloroso-fatet har haft mycket stor påverkan. Tyckte personligen inte den vann något direkt på att vattnas, om ens väldigt försiktigt.

Ev. kommentar: En prisvärd sherrybalja som definitivt läggs till på önskelistan och där det är dags att börja träna upp ’avtryckarfingret’ inför lanseringsdatum där jag tror det lär gå undan! 

TOTALPOÄNG: 17,50 / 20,00

Selected Malts Balmenach First Fill Oloroso (2013) 10 yo 53,4%

Selected Malts Balmenach

Notering: 240129, Selected Malts , varuprov/sample

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 193 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *