Port Askaig 10 YO (2019) ’10th Anniversary Edition’ 55,85%

Port Askaig 10-åring skapades av Elixir Distillers för att fira 10-årsjubileumet för Port Askaig-serien och som även vi här i landet har kunnat ta del av (om man varit lite på hugget då den ev. kan vara slutsåld vid det här laget nu och enligt importören Clydesdale’s hemsida).

Hade faktiskt själv lite dålig koll på denna utgåvan men när frågan kom ifrån whiskyvännen och arbetskamraten Roffe som jag brukar byta lite whiskysamples med, om jag ville smaka på nått gott ifrån ett ”lite okänt buteljerat destilleri” ifrån Islay (*host* Caol Ila *host*) så var det ju bara att tacka ja… ?
(Håll ut, det kommer nått spännande i retur till dig Roffe!)

Port Askaig 10 YO (2019) '10th Anniversary Edition' 55,85%
 WHISKY: Port Askaig 10 YO (2019) ’10th Anniversary Edition’ 55,85%
 STYRKA: 55,85%  ÅR: 2019 ÅLDER: 10 y.o
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 749 kr
 DESTILLERI: Port Askaig (Caol Ila)  SB-ART NR: 40575
 PRODUCENT: Elixir Distillers  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIGT: Refill Hogsheads, 1st Fill Bourbon & Sherry, ’10th Anniversary Edition’, 

 

Mina omdömen: Port Askaig 10 YO (2019) ’10th Anniversary Edition’ 55,85%

DOFT: Ojoj!! Här blandas gummihandskar, kreosot, lösningsmedel, petrolium, tjära och även lite citrus i en makalös kompott och där den höga alkoholnivån ger doften en råstyrka utan dess like. Riktigt nice!

SMAK: Den gulbleka färgen till trots så finns det (ovattnad) även en tydlig och rökig grundton även här i smaken som också den går lite grann i rågummits tecken. Och det gillar jag! Det är brett, fylligt, rejält rökigt och med ett brutalt djuuuuup (ni vet, som när man typ har svalt cigarren och hämtat upp den tjärade ekan långt nerifrån halsgropen) och där det även finns en tydligt friskhet med lite grönt gräs, salta ostronskal, citrus och möjligen även lite mynta(?).

ESMAK: Betydligt längre än flertalet storrökare… dock kanske inte brutalrökigt utan snarare med en mera fyllig och rund rökton och som även har en lätt besktorr grapefruktighet. Med gumminyanser i sig, som tidigare sagt. Och lite petroliska undertoner. Som håller i sig. Läääänge!! 🙂

HELHET: En av årets bästa rökwhiskys som smakats för egen del. En 10-årig whisky som trots sin brutalitet och till viss del ganska råa gumminslag bjuder gommen på en fantastisk och rund smakupplevelse. Ja tack, detta vill jag bara ha mera utav!! Att den dessutom kostar en bra bit under 1000-lappen är ju dessutom bara att applådera. Lägg där till en tydlig etikett med ålderbenämning angiven på flaskan och vilka ingående fattyper som använts… Världsklass och exemplariskt. 🙂

Ev.kommentar: Övriga kommentarer överflödiga… gillar man kraftfull, rökig whisky ifrån Islay. KÖP!

VILL JAG: Ha den på hyllan?: ✔ Ge bort i present?: ➖ (nix, behåller man själv!) Rekommenderbar: ✔

TOTALPOÄNG: 18,75 / 20,00

[wp_charts title=”portaskaig10″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”25,15,30,25,20,25,25,20,35,15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 190929, Sample, (RLU)
Fotokredit: Lånad bild (RLU)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

(Visited 32 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *