Port Askaig 30 y.o (2009) 45,8%

Har haft möjligheten att införskaffa ett smakprov på en 30 år gammal Islay-whisky man kanske inte först tänker på när man nämner whisky som kommer ifrån denna ön. Port Askaig-whiskyn är namngiven av hamnen som ligger på öns östkust och där den ingående whiskyn som används till denna serien är lite höjt i dunkel. (Smakerna påminner dock väldigt mycket om dem som kan hittas hos närmast liggande grannen Caol Ila)

 WHISKY:  Port Askaig
 STYRKA:  45,8%  ÅR: 2009  ÅLDER: 30 y.o
 REGION:  Islay  TYP: Singlemalt  PRIS: € 359 (utl.)
 DESTILLERI:  (Caol Ila)  SB-ART NR:   –
 PRODUCENT:  Speciality Drinks Ltd  LEVERANTÖR:  Speciality Drinks Ltd
 ÖVRIG INFO:  Vintage 1979

 

Mina omdömen/kommentarer: Port Askaig 30 y.o (2009) 45,8%

 

DOFT: Det är en underbart smörig fruktighet som först möter upp i doften. En mycket jämn och behaglig ton som är i stort sett helt orökig och utan nån som helst antydan av spritighet. Lent sköljmedel möter varmt slipat trä och kokade päron som har lite apelsinvanilj i sig.

SMAK: Smaken bjuder på lätta strimmor av rök och där de fruktiga smakinslagen av päron, äpplemos och kanske lite rabarberkräm blandas ihop och där även en lite kryddig efterton infinner sig. Anar även lite söt banan. Det är elegant, fräscht och riktigt gott. Lite synd bara att den inte bjuder på mera rök.

ESMAK: Otroligt mjukt avslut där en liten stegrande pepprig kryddighet långsamt växer fram och dröjer kvar smaken i munnen. Det enda man saknar här är betydligt mera rökighet.

HELHET: Av styrkan och bettet ifrån de närmare 46% är det i stort sett ingenting kvar av och denna dricks neat som den är. En whisky med stor smörighet och med läckert goda inslag av ljusa frukter och med en liten maltighet. En ytterst lätt rökdimmig och finstämmigt rund whisky att kunna njuta länge utav. ?

TOTALPOÄNG: 16,75 av 20.00 p

Notering: 181207, Sample

[Musiktips:]


Psst! – Glöm inte bort prenumerera på freddeboos-playlist!!
Se hela Spotify-listan med allt TUNGGUNG!

   
logga_freddeboos
⇢ Join / Follow / Connect: ⇠
Twitter / Facebook / Instagram
(Visited 22 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *