Port Askaig 8 yo 45,8%

Snart dags för fotboll på tv’n (Sverige – Georgien) och landslagets första match i VM-kvalomgången och där en comeback av gamle Zlatan i de blågula färgerna står för dörren. 

Nåväl, det finns lite viktigare saker att fundera på och det är hur god en 8-årig whisky ifrån Islay kan vara och hur denna ynglingen kan prestera vid så här pass låg ålder… Port Askaig är (som de flesta redan vet) själv ingen egen destillerare utav whisky utan där man köper in ”hemlig” och ej angiven whisky ifrån andra destillerier (ofta Caol Ila och Bunnahabhain säger ryktet) och buteljerar detta under eget namn.

Själva fotbollsmatchen slutade visst med Sverige-vinst (1-0 – och med assist av Zlatan). Hur jag tyckte min nyöppnade flaska av Port Askaig 8 yo 45,8% smakade, ja det kan hittas här nedanför.

Port Askaig 8 yo 45,8%

 

 WHISKY: Port Askaig 8 yo
 STYRKA: 45,8%  ÅR:  2018 ÅLDER: 8 yo
 REGION: Islay  TYP: Singlemalt PRIS: 638 kr
 DESTILLERI: (Caol Ila?)  SB-ART NR: 83331
 PRODUCENT: Elixir Distillers  LEVERANTÖR: Clydesdale AB
 ÖVRIG INFO:

 

Mina omdömen: Port Askaig 8 yo 45,8%

DOFT: En i glaset nästan färglös singelmaltswhisky som inledningsvis bjuder näsan på en hel del askig rökighet samt lite mineraliska toner. Här finns även trevliga inslag av både rökt makrill, grillkorv, tändstickor samt även nånting lätt citrusaktigt. Det är inte brutalrökigt även om den talar sitt tydliga språk varthän smaken troligtvis må gå… och inte mig emot, detta gillar jag!

SMAK: Tjohoo vad jag älskar när whisky som har de blekaste och mest tafatta och färglösa dropparna sticker ut hakan och man bjuds på en ganska rejäl käftsmäll smakmässigt sett. Det spretar kanske lite i ärlighetens namn men där finstämmig rökighet möter en del betydligt råare röknyanser och en där ljus torvig maltighet med bra balanserad sötma kompletteras av en något mera torrbesk underton. Den som smakat Port Askaig tidigare känner igen sig. 

ESMAK: Ganska lång och där ljus, askig rökighet som känns lite skitig och med en del petroliska inslag ”möter upp i entrén på vägen in till själva bilverkstaden” och där man kan ana både gummi och en ynnest av några brända svavelstickor. Även här kan en något mineralisk underton anas med lättare beska och lite torrare karaktär.

HELHET: Något rå och omogen whisky i vissa passager men samtidigt med en riktigt god och trevlig rökighet som oftast bara whisky ifrån Islay kan bjuda på. Kanske att det saknas lite mer fyllighet och där den ibland ligger ganska nära gränsen att kännas för nervattnad. Men kul ändå att kunna få smaka på en så här ung whisky ifrån Port Askaig (och där den ”hemliga” spriten gissningsvis kommer ifrån den nära grannen och Caol Ila-destilleriet). Gillar rökigheten mest, även om den bitvis kan känns lite rå. Och som sagt, låt inte den blekvita och tama färgen luras… här finns det potential! 😄👍😋👌

TOTALPOÄNG: 16,25 / 20,00

[wp_charts title=”portaskaig8″ type=”radar” align=”center” margin=”5px 20px” datasets=”20,15,20,20,20,20,20,15,25,15″ labels=”FATIGHET,BESKA,SÖTMA,FRUKTIGHET,BLOMMIGHET,MALTIGHET,KOMPLEXITET,KRYDDIGHET,RÖKIGHET,SPRITIGHET” colors=”000″ width=”500px” height=”auto” scaleoverride=”true” scalesteps=”5″ scalestepwidth=”10″ scalestartvalue=”0″ fillopacity=”0.1″ animation=”false”]

Notering: 210325, FAN

[Musiktips]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *