Bain’s Single Grain 18 Years PX Cask 50,5%

Finns det nått nuvarande land som inte har en egen whiskyproduktion igång och som tillverkar whisky? Frågan och tanken slog mig när min nu drygt halva semesterledighet passerat och där en sample av en single grain whisky ifrån Bain´s ifrån Sydafrika slogs upp i mitt Glencairn-glas. En snabb googling och jag landade på en sida hos dryckessajten Folkofolk och som hyfsat nyligen varit där och gjort ett reportage om just James Sedgwick Distillery som tydligen är Sydafrikas första whiskydestilleri… Spännande!

Whiskyn som idag skall provas är för mig i alla fall mitt första möte med sydafrikansk whisky och Bain’s Single Grain 18 Years PX Cask 50,5% är en grainwhisky som fått en slutlagring på PX sherry fat. Är inte helt säker men tror detta kanske inte det helt vanligaste typen av fatval när det kommer till grainwhisky? Är själv ganska novis med smakupplevelser av just denna typen av (grain)whisky och som skiljer sig litegrann ifrån vanlig singlemalt då denna även får innehålla andra omältade och mältade spannmål vid framställningen.

En saxad och lånad text ifrån sidan Vinjournalen där man förtydligat de olika maltkategorierna på ett bra sätt:

  • ”Single Malt Scotch Whisky – är destillerad enligt Pot Stills metoden i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade hela korn utan tillsats av andra spannmål. Sedan 2012 måste Single Malt Scotch Whisky var buteljerad i Skottland.
  • Single Grain Scotch Whisky – är destillerad i ett enda destilleri och producerad av vatten och mältade korn eller omältade och mältade andra spannmål, tillverkas då inte i linje med Single Malt.
  • Blended Scotch Whisky – en blandning av antingen en eller flera Single Malt Scotch Whisky eller en eller flera Single Grain Scotch Whisky.
  • Blended Malt Scotch Whisky – en blandning av en enda Malt Scotch Whisky men som har destillerats i mer än ett destilleri.
  • Blended Grain Scotch Whisky –  en blandning av Single Grain Scotch Whisky som har destillerats i mer än ett destilleri”.

Sedan finns ju även typen Vatted malt eller Pure malt och som är en blandning av maltwhisky från olika destillerier och som kan bestå av allt från två till väldigt många flera andra sorter. Dessa hälls ihop i ett större fat där de får ”gifta ihop sig” och för att bilda en unik smakkombination. För den som är mer intresserad av detta och vill veta mer kan jag bara rekommendera att man får söka sig fram då det finns ett flertal sidor på nätet som berör just de olika maltkategorierna som finns och som även djupdyker mera bland de olika bestämmelser och regler som finns kring detta.

Detta är en blogpost som baserats på en sample som privat har införskaffats till min whiskyblogg.

Bain’s Single Grain 18 Years PX Cask 50,5%
 
 WHISKY: Bain’s Single Grain 18 Years PX Cask 50,5%
 STYRKA: 50,5%  BUTELJERAD: 2019 ÅLDER: 18 yo
 REGION: Sydafrika  TYP: Single Grain PRIS: 1 119 kr (taxfree)
 DESTILLERI: James Sedgwick  SB-ART NR: 
 PRODUCENT: James Sedgwick  LEVERANTÖR: James Sedgwick
 ÖVRIG INFO: Fattyp: PX Cask Finish – Special Release – PX Cask Finish, # flaskor: 1900 st

Mina omdömen: Bain’s Single Grain 18 Years PX Cask 50,5%

Bain’s Single Grain 18 Years PX Cask 50,5%DOFT: Rödbrun kopparfärgad whisky med tydliga toner av sherry-finishen på px-fat. Söta toner av russin, mörka plommon, dadlar och torkad frukt. Här hittas även en hint av möbelpolish och lädersoffa. Nice! Får även en känning av kanel lite av och till.

SMAK: Förutom sherryinslagen som också fanns i doften finns här en liten frisk, god citrussyrlighet och med mer torkad fruktighet. Även en liten touch av petroleum ute i periferin tillsammans med en del ekfatsinslag. Upplever också att här finns en viss ”grainyness” i smaken och där det även finns en underliggande och lättare stramhet.

ESMAK: Ganska hög sötma även i den avslutande delen där de ganska fylliga och sträva sherrytonerna hänger kvar en bra stund. Lite mera tillkommen spritighet kan också anas samt lite gräddkola.

HELHET: En grainwhisky som (för mig) överraskar positivt och som har ganska stora och goda sherryinslag och där även lädersoffan, spannmålet och ekigheten hjälper till. Vill dock ge både ris och ros för den lätt ”petroleumaktiga” nyansen som både gillas och ogillas. 

TOTALPOÄNG: 15,50 / 20,00

Notering: 220725, Sample (TTO)

[Musiktips – från freddeboos-playlist – TUNGGUNG ]     
 logga_freddeboos
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook Instagram

…och hälsa gärna på oss i whiskyklubben:
AWC-logga
Join / Follow / Connect:
Twitter Facebook 

(Visited 132 times, 1 visits today)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *